Putin prijeti odmazdom

28.04.2022.

07:36

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na munjevitu odmazdu ako se druge zemlje umiješaju u sukob u Ukrajini, dok su europski čelnici optužili Rusiju za ucjenu zbog njezine odluke o prekidu opskrbe plinom Poljske i Bugarske.

Rusija je poručila Sjedinjenim Državama da prestanu slati oružje Ukrajini, rekavši da velike zapadne isporuke oružja raspiruju sukob.

Obraćajući se zastupnicima u Sankt Peterburgu u srijedu, Putin je rekao da Zapad želi Rusiju podijeliti na različite dijelove i optužio ga da gura Ukrajinu u sukob s Rusijom.

- Ako netko namjerava izvana intervenirati u događaje koji su u tijeku i stvoriti strateške prijetnje Rusiji koje su nama neprihvatljive, treba znati da će naši uzvratni udari biti munjeviti, rekao je Putin, prema videu njegovog obraćanja koji su objavili ruski mediji.

- Imamo sve alate za to, stvari kojima se sada nitko drugi ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristit ćemo ih ako treba. I želim da to svi znaju, kazao je.

Ruski energetski div Gazprom priopćio je u srijedu da je prekinuo sve isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile plaćati plin u rubljima. Poljski i bugarski dobavljači plina ranije su kazali da su zaprimili službene obavijesti od Gazproma o prekidu isporuka.

Gazpromovo priopćenje stiglo je nakon što su jutros podaci pokazivali da je opskrba Poljske kroz Bjelorusiju privremeno pala na nulu prije nego li je ponovno nastavljena.

Europska komisija je u srijedu osudila rusku jednostranu odluku o obustavi isporuke plina pojedinim državama članicama EU-a kao pokušaj korištenja energije za ucjenu.

Jednostrana odluka Gazproma o obustavi plina klijentima u Europi još je jedan pokušaj Rusije da plin koristi kao instrument za ucjenu, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Komisije je dodala da je obustava isporuke neopravdana i neprihvatljiva i da pokazuje da je Rusije nepouzdan isporučitelj plina.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je započela 24. veljače, pretvorila je gradove u ruševine i prisilila više od pet milijuna ljudi da pobjegnu u inozemstvo. Zapadne zemlje odgovorile su sankcijama i oružjem za Ukrajinu kako bi vodila rat koji je donio strah od šireg sukoba na Zapadu, o kojem se desetljećima nije razmišljalo.

Rusija svoju intervenciju naziva "specijalnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresivni rat predsjednika Vladimira Putina.

Dok Rusija vrši vojni pritisak na istočnu i južnu Ukrajinu, njezina ekonomska bitka sa Zapadom prijeti opskrbi plinom Europi i nanosi štetu ruskom gospodarstvu dok se bori s najgorom krizom od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!