09:26 / 14.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Putin primio Asada i kritizirao strano miješanje u Siriji

Putin primio Asada i kritizirao strano miješanje u Siriji

Putin primio Asada i kritizirao strano miješanje u Siriji

Foto: Mikhail Klimentyev / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je nazočnost stranih snaga u Siriji i pozdravio "značajne štete" nanesene pobunjenicima i džihadistima, primajući u Rusiji svog saveznika Bašara al-Asada, objavio je u utorak Kremlj.

U rijetkom susretu u četiri oka između ta dva čelnika, do kojeg je došlo u ponedjeljak, Putin je ocijenio da su "teroristi pretrpjeli značajne štete" u Siriji, gdje vladine snage kontroliraju, po njemu, 90 posto teritorija.


Putin je ipak ocijenio, kako se navodi u priopćenju Kremlja, da je osnovni problem u Siriji prisutnost stranih snaga na njezinu teritoriju.


- Strane oružane sile, bez odluke UN-a, bez vašeg pristanka, prisutne su na nekim područjima u zemlji, što je očito protivno međunarodnom pravu i ne omogućuje da se učini maksimum napora da bi se zemlja konsolidirala i napredovala na putu obnove, ocijenio je Putin.


Ruski je predsjednik također rekao da Asad čini puno kako bi "uspostavio dijalog s političkim protivnicima".


- Bašar al-Asad pozdravio je "značajne rezultate koje su postigle Rusija i Sirija u oslobađanju teritorija koje su okupirali pobunjenici i u uništavanju terorizma, dodaje Kremlj.


Naglasio je ipak da je zaustavljen politički proces koji je počeo kako bi se okončao rat u Siriji. To je pripisao "destruktivnom utjecaju nekih zemalja" koje su nametnule "protuzakonite" sankcije sirijskom narodu.


Rusija je vojno intervenirala u Siriji 2015. kako bi pomogla snagama Bašara al-Asada da ponovno osvoji najveći dio teritorija koji su zauzeli pobunjenici i džihadisti. Moskva u Siriji ima vojne baze.


Više ciklusa pregovora pod okriljem UN-a nije uspjelo zaustaviti nasilje u Siriji koja ima oko 500.000 poginulih i milijune raseljenih od početka rata 2011.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!