Putin promatra "Vostok", vojne vježbe na Dalekom istoku Rusije

06.09.2022.

13:46

Autor: HRT/IMS

Ruski predsjednik Vladimir Putin promatra vojnu vježbu "Vostok"

Ruski predsjednik Vladimir Putin promatra vojnu vježbu "Vostok"

Foto: Mikhail Klimentyev / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu pratili su veliku vojnu vježbu na dalekom istoku Rusije. U vježbama "Vostok" (Istok) sudjeluju i vojnici iz Kine i Indije, iako nije jasno sudjeluju li jedinice iz tih zemalja u dijelu koji je promatrao Putin.

Čini se da Putin održavanjem tih vježbi šalje signal da je ruska vojska u stanju funkcionirati kao i obično unatoč zahtjevima rata u Ukrajini u kojemu su njegove snage pretrpjele velike gubitke u ljudstvu i opremi kad im je zaustavljeno napredovanje nakon što su okupirali oko petinu zemlje. Ministarstvo obrane navelo je da vojne vježbe, koje su počele 1. rujna, uključuju samo 50.000 vojnika, djelić od njih 300.000 koji su navodno sudjelovali 2018. godine. Zapadni vojni analitičari kažu da vjeruju da su obje brojke pretjerane.

Ministarstvo obrane objavilo je video pomorskog dijela vježbe, koji prikazuje rusku Pacifičku flotu kako uvježbava lansiranje krstarećih projektila Kalibr, dodavši da je uspješno pogođena meta udaljena više od 300 kilometara. Ruski i kineski vojni brodovi jučer su vježbali odbijanje neprijateljskog zračnog napada topničkim sustavima protuzračne obrane. Prošli tjedan vojni brodovi dviju zemalja izveli su protubrodske, protuzračne i protupodmorničke obrambene zadatke u Japanskom moru, priopćilo je ministarstvo.

Putin i kineski čelnik Xi Jinping proglasili su u veljači partnerstvo "bez ograničenja" i najavili da će tješnje surađivati protiv Zapada. Indija je na vježbe poslala vojni kontingent za koji kaže da sudjeluje u "zajedničkim vježbama terenske obuke, borbenim raspravama i vježbama vatrene moći".

Rusija je najveći dobavljač vojne opreme Indiji koja se pridružila vježbama nakon što su Sjedinjene Države rekle da su zabrinute zbog bilo koje zemlje koja sada održava takve manevre s Rusijom.

Moskva navodi da "ratne igre" uključuju i vojne kontingente i promatrače iz Alžira, Laosa, Mongolije, Nikaragve, Sirije i šest bivših sovjetskih republika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!