Putin prvi put od početka invazije ušao na okupirano područje Ukrajine

19.03.2023.

19:24

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Putin u Mariupolju

Putin u Mariupolju

Foto: Kremlin.ru / REUTERS

Vladimir Putin, koji je jučer stigao na Krim, prošle je noći nenajavljeno posjetio Mariupolj, okupiranu ukrajinsku luku na Azovskom moru. Grad je to koji su Rusi potpuno razorili prije nego što su ga osvojili nakon dugotrajne i krvave bitke. Vozeći automobil, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima. Nije davao nikakve izjave, a prvi Putinov dolazak na okupirano ukrajinsko područje od početka ruske invazije tumači se kao odgovor na nalog Međunarodnog kaznenog suda za njegovim uhićenjem.

Šetnjom po ukrajinskom tlu Vladimir Putin međunarodnoj zajednici želi demonstrirati njezinu nemoć. Sjedeći za volanom razgovarao je s potpredsjednikom ruske vlade o obnovi Mariupolja, koji je njegova vojska sravnila sa zemljom.

- Dio zgrada povijesni su spomenici; raspravljali smo hoćemo li ih srušiti ili ne, na kraju smo ih odlučili zadržati. Pripremili smo svu potrebnu građevinsku dokumentaciju za obnovu, koju želimo završiti do kraja godine, rekao je Marat Husnulin, potpredsjednik vlade Ruske Federacije.

U svojem noćnom posjetu Mariupolju simbolično je prošetao dječjim igralištem, samo dan nakon optužbi za ilegalnu deportaciju ukrajinske djece u Rusiju. Posjetio je i gradsko kazalište te građane u njihovim stanovima.

video thumb

Nakon Mariupolja, Putin je obišao i zapovjedni stožer u ruskom gradu Rostovu na Donu. Vladimiru Putinu prijeti uhićenje u bilo kojoj od 123 zemlje koje priznaju Haaški sud. Jedna od njih je Njemačka, koja najavljuje da će ga uhititi kroči li na njemačko tlo. Kremlj potez haškog suda odbacuje.

- Rusija čini i nastavit će činiti ono za što smatra da odgovara njezinim interesima. Sve odluke Međunarodnog kaznenog suda smatramo pravno ništetnima, a sud ne priznajemo, telefonom je izjavio Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Godinu dana od bombardiranja kazališta u Mariupolju, u kojem su poginule stotine civila, aktivisti u Pragu odali su počast žrtvama. Ispred Češkog narodnog kazališta ispisana je riječ "djeca" na ruskom.

- Danas smo ovdje jer se želimo prisjetiti strašnog događaja iz Mariupolju. Ljudi su ispred kazališta napisali riječ "deti", što na ruskom znači djeca, kako bi se znalo da unutra ima djece i civila. Samo su pokušavali pobjeći od projektila, ali Rusi su svejedno bombardirali kazalište, rekao je organizator Svjatoslav Kaliscuk.

Komemorativni skup u Pragu za ubijene u zgradi mariupoljskog dramskog kazališta

Komemorativni skup u Pragu za ubijene u zgradi mariupoljskog dramskog kazališta

Foto: David W Cerny / REUTERS

Na bojišnici u Bahmutu borbe do iscrpljivanja ne prestaju. Vode se za svaku ulicu i zgradu, ali i pod zemljom, u tunelima metalurškog kompleksa AZOM. Iako im Rusi pokušavaju presjeći opskrbne linije, Ukrajinci tvrde da uspijevaju u Bahmut dostaviti streljivo, hranu i lijekove. U iščekivanju pošiljki streljiva i tenkova sa Zapada, u borbe šalju oklopna vozila iz sovjetske ere.

- Oprema je dosta zastarjela, često se kvari, ali dobro je to što su je dečki već naučili popraviti. Ako skladišta imaju odgovarajuće rezervne dijelove, obnavljat ćemo vozila i vraćati ih na bojište, rekao je Andrij Mazur, zamjenik zapovjednika 214. specijalne bojne.

Moskva sutra očekuje važnog gosta. Kineski predsjednik Xi Jinping stiže u trodnevni posjet Rusiji. Xiju će to biti prvi državni posjet u njegovu trećem mandatu na čelu zemlje. Za Putina će to biti svojevrstan znak potpore jednog od njegovih najvećih saveznika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!