Putin rekao da će odgovoriti ako NATO vojno osnaži Švedsku i Finsku

15:52 / 16.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Alexander Nemenov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u ponedjeljak da će Rusija odgovoriti ako NATO počne jačati vojnu infrastrukturu Švedske i Finske koje su mu se odlučile pridružiti zbog sukoba u Ukrajini.

Putin stalno ponavlja da je proširenje NATO-a na istok nakon raspada SSSR-a razlog za napad na Ukrajinu.

Govoreći na sastanku vojnog saveza bivših sovjetskih država, Putin je rekao da SAD koristi proširenje NATO-a na agresivan način kako bi otežao ionako već tešku globalnu sigurnosnu situaciju.

Rusija, rekao je, nema problema s Finskom ni Švedskom, pa ne postoji ni izravna prijetnja zbog proširenja NATO-a na te zemlje.

- Ali širenje vojne infrastrukture na to područje sigurno bi isprovociralo naš odgovor, rekao je Putin čelnicima Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, koja uključuje Bjelorusiju, Armeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

- Kakav će (taj odgovor) biti - vidjet ćemo kakve će biti prijetnje, rekao je Putin.

- Stvara se probleme bez ikakva razloga. Reagirat ćemo u skladu s okolnostima.

Rusija je do sada vrlo malo rekla o tome što kani učiniti u slučaju proširenja NATO-a na Finsku i Švedsku.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, jedan od Putinovih najbližih saveznika, rekao je prošli mjesec da bi u tom slučaju Rusija mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!