Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez

26.03.2023.

11:46

Autor: HRT/Hina/D.M.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Maksim Blinov / REUTERS

Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.

Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potvrdili su međusobno prijateljstvo i obvezali se na stvaranje bližih veza na samitu u Moskvi ranije ovog tjedna dok Rusija pokušava napredovati u onome što naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

- Ne osnivamo nikakav vojni savez s Kinom. Da, surađujemo u području vojno-tehničke interakcije. Ne skrivamo to. Sve je transparentno, nema ničeg tajnog, citirala je Putina ruska novinska agencija Interfax.

Ruski predsjednik je također rekao da zapadne sile pokušavaju stvoriti globalnije saveze, optuživši Sjedinjene Američke Države i NATO da počinju graditi novu "osovinu", koja nalikuje savezu između Njemačke, Italije i Japana u Drugom svjetskom ratu.

- Zbog toga zapadni analitičari govore o tome da zapad počinje graditi novu osovinu nalik na onu koju su 1930-ih stvorili fašistički režimi Njemačke i Italije i militaristički Japan, kazao je Putin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!