15:33 / 13.10.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Putin: Rusija može isporučiti još plina ako Europa zatraži

Vladimir Putin na energetskoj konferenciji u Moskvi

Vladimir Putin na energetskoj konferenciji u Moskvi

Foto: Maxim Shemetov / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna isporučiti veću količinu plina ako Europa to zatraži. Na energetskoj konferenciji u Moskvi Putin je odbacio tvrdnje da je Rusija smanjila isporuku plina iz političkih razloga.


- Ako traže da povećamo količinu, mi smo to spremni učiniti. Povećat ćemo isporuku onoliko koliko naši partneri traže. Nema nikakva odbijanja, rekao je Vladimir Putin na energetskoj konferenciji u Moskvi. 


Cijene plina dosegnule su rekordne razine u Europi i svijetu. Kremlj odbacuje optužbe da Rusija namjerno ograničava svoj izvoz tog energenta kako bi stvorila pritisak za brzo odobrenje početka rada novog plinovoda Sjeverni tok 2 koji spaja Rusiju i Njemačku. Putin je pak tu optužbu nazvao "potpunom besmislicom". 


Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov prije je rekao da ruska energetska tvrtka Gazprom isporučuje Europi maksimalne količine plina prema trenutačnim ugovorima te da se o bilo kakvu povećanju isporuke treba ponovno pregovarati.

- Ništa se ne može isporučiti bez ugovora. Kako? Besplatno? To je predmet pregovora s Gazpromom, rekao je Peskov.Veleprodajna cijena prirodnog plina dosegnula je rekordno visoke vrijednosti u nizu europskih država. Računi za kućanstva i tvrtke već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli biti još veći.

Rast cijena energenata u Europi rezultat je kombinacije faktora ekonomskog oporavka svjetske ekonomije nakon koronakrize i duge prošlogodišnje zime, manjeg opsega opskrbe u Europi i rekordno niskih zaliha plina na kontinentu te veće potražnje iz drugih dijelova svijeta, poput istočne Azije koja plaća višu cijenu.

Europa je sve ovisnija o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška smanjile su svoje pošiljke iz, kako navode, tehničkih razloga.

Ni vremenski uvjeti nisu išli na ruku, poput slabijeg vjetra na Sjevernom moru otkud Velika Britanija dobavlja četvrtinu svoje energije te suše u Brazilu, što je smanjilo proizvodni kapacitet hidroelektrana, piše Wall Street Journal.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!