15:05 / 25.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Putin: Ruska flota sposobna otkriti i uništiti bilo koju metu

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi / Kremlin via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je na velikoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu kazao da je ruska flota sposobna otkriti i uništiti bilo koju metu.

U Sankt Peterburgu održava se glavna parada u čast 325. godišnjice formiranja ruske flote.


- Danas, ruska flota raspolaže sa svim što treba kako bi nepogrešivo obranila domovinu i naše nacionalne interese. Sposobni smo otkriti bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini ili u zraku i nanijeti joj, ako je potrebno, i smrtonosni udarac, rekao je Putin u govoru koji je prenosila televizija.


Prema njegovim riječima, Rusija je zauzela svoje mjesto među glavnim pomorskim silama svijeta razvivši pomorsko zrakoplovstvo kratkog i dugog dometa, obalne obrambene sustave i hipersonično precizno naoružanje nove generacije koje nema premca u svijetu i koje se nastavlja uspješno dorađivati i poboljšavati.


Na petoj paradi sudjeluju 54 broda, 48 zrakoplova i više od 4000 vojnika.


Predviđena su dva paradna stroja na Nevi i u obližnjem Kronštatu, na otoku Kotlinu.


Na Nevi će, pored ostalih brodova, biti prikazana i najnovija fregata projekta 22350 "Admiral Kasatonov", nenuklearni brod "Kronštat" i drugi brodovi, dok će u Kronštatu paradni stroj činiti 16 brodova, među njima i raketna krstarica "Maršal Ustinov", korveta "Gremjašči" i drugi.


Na kraju tog dijela parade lovci Su-25 obojit če nebo bojama ruske zastave. Parada je već održana u Vladivostoku gdje se nalazi Tihooceanska flota, a praznik ratne mornarice obilježit će i Sjeverna, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota kao i ruske pomorske snage u Tartusu u Siriji.


Navečer u 20 sati u Sankt Peterburgu održat će se svečana artiljerijska počasna paljba, ali zbog epidemioloških mjera neće biti publike.


Rusija je početkom tjedna objavila da je uspješno testirala novi sustav protuzračne obrane S-500 te hipersonični krstareći projektil Cirkon iz nove generacije oružja za koje predsjednik Putin kaže da mu u svijetu nema ravna.


Ministarstvo obrane objavilo je da je projektil ispaljen s fregate Admiral Gorškov, ratnog broda stacioniranog u Bijelom moru, rubnom moru Arktičkog oceana, da je letio brzinom sedam puta većom od brzine zvuka i pogodio 350 kilometara udaljenu metu na obali Barentsova mora.


Rusija planira raketnim sustavom Cirkon opremiti svoje podmornice i ratne brodove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!