Putin: Ruske nuklearne bombe u Bjelorusiji početkom srpnja

09.06.2023.

16:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Foto: Gavriil Grigorov / REUTERS

Rusija će rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju početkom srpnja, nakon što se pripreme posebna skladišta, najavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin je već u ožujku sugerirao da bi Moskva mogla rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju, što se tumači kao upozorenje NATO savezu zbog podrške Ukrajini.

- Sve ide po planu, rekao je Putin bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku tijekom razgovora u Sočiju, piše agencija Reuters. Priprema primjerenih skladišta završava 7.-8. srpnja te ćemo odmah započeti aktivnosti povezane s raspoređivanjem primjerenih vrsta oružja na vašem teritoriju, rekao je Putin, prema službenim transkriptima Kremlja.

- Hvala ti, Vladimire Vladimiroviću, odgovorio je bjeloruski čelnik. Bit će to prvi put da Rusija postavlja takve bombe izvan svog teritorija od pada Sovjetskog Saveza.

SAD i Rusija su nakon tog događaja 1991. radile na povratku sovjetskog nuklearnog arsenala, tada u svježe neovisnim zemljama poput Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije, nazad na ruski teritorij.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!