Putin: Rusko gospodarstvo vjerojatno palo za 2,5 posto u cijeloj 2022.

17.01.2023.

14:23

Autor: V.K./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / Kremlin via REUTERS

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je rusko gospodarstvo vjerojatno palo za 2,5 posto u 2022. godini, što je mnogo manje od stručnih predviđanja i pokazuje da je otporno.

Na sastanku s najvišim dužnosnicima među kojima su bili ministar financija i predsjednica Ruske banke, Putin je rekao da treba potaknuti rast plaća.

- Sadašnja dinamika bolja je od brojnih stručnih predviđanja, rekao je.

Prema podacima Ministarstva za gospodarski razvoj, ruski BDP pao je od siječnja do studenoga 2022., ali samo za 2,1 posto, dodao je Putin.


- Neki naši domaći stručnjaci, a da inozemne i ne spominjemo, predviđali su pad (ruskog gospodarstva) od 10 do 15 posto, pa čak i 20 posto. Kad je riječ o cijeloj godini očekujem da pad iznosi 2,5 posto, rekao je.

Zbog agresije na Ukrajinu zapadne zemlje donosile su pakete sankcija ruskim entitetima, što je negativno utjecalo na neke gospodarske sektore.

Među ostalim, najveće ruske banke isključene su iz SWIFT-a, sustava komunikacije za financijske ustanove, a Rusiji su otežani pristup tehnologiji te izvoz nafte i plina koji su golem izvor ruskih prihoda.

Vlada i središnja ruska banka priznaju te poteškoće, no Moskva poručuje da je njezino gospodarstvo žilavo i da se sankcije kao bumerang vraćaju Zapadu jer potiču inflaciju i rast cijena energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!