12:44 / 18.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Putin Scholzu: Kijev odugovlači mirovne pregovore s Moskvom

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru u petak da Kijev pokušava odugovlačiti mirovne pregovore s Rusijom, ali da Moskva i dalje želi nastaviti pregovore.

- Primijećeno je da režim u Kijevu na sve moguće načine pokušava odgoditi pregovarački proces, iznoseći sve više i više nerealnih prijedloga, navodi Kremlj.

- Unatoč tomu, ruska strana spremna je nastaviti tražiti rješenje u skladu sa svojim dobro poznatim principijelnim pristupima, rečeno je.

Zapadni dužnosnici rekli su u četvrtak da Ukrajina i Rusija ozbiljno shvaćaju mirovne pregovore, ali da između dviju strana ostaje veliki jaz.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je ustvrdio da je Putinov razgovor sa Scholzom bio oštar, ali poslovan, rekao je novinarima u konferencijskom pozivu da rusko izaslanstvo "pokazuje spremnost da radi mnogo brže nego što se radi sada".

Nažalost, ukrajinsko izaslanstvo nije spremno ubrzati tempo pregovora. No, (pregovarački) proces se ipak nastavlja."

Moskva je prije rekla da je blizu dogovora o formuli po kojoj bi Ukrajina ostala neutralna, što je jedan od njezinih ključnih zahtjeva.

Ukrajina je rekla da je spremna pregovarati, ali da se neće predati ni prihvatiti ruske ultimatume. Ostaje pri svom stajalištu da zadržava suverenitet nad područjima koja su zauzele Rusija i snage koje podržava Rusija od 2014.

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako ju je nazvala, specijalnoj operaciji za demilitarizaciju i denacifikaciju te zemlje.

Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo oštre sankcije Rusiji kako bi je prisilio da povuče svoje snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!