18:15 / 04.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Putin: Sjeverni tok bit će završen

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Foto: Vladimir Smirnov/Kremlin / REUTERS

Plinovod Sjeverni tok 2 bit će dovršen i zato što nova američka administracija želi dobre odnose sa svojim partnerima u Europskoj uniji, rekao je  ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu u Sankt Petersburgu.  Sjeverni tok 2, plinovod koji gradi ruska kompanija Gazprom, gotovo je dovršen. Rusija je završila s polaganjem cijevi za prvu liniju Sjevernog toka 2, a druga bi trebala biti gotova u roku dva mjeseca, rekao je Putin.

SAD je u svibnju ukinuo neke sankcije protiv tog velikog projekta, a predsjednik Joe Biden tada je kazao kako je tako odlučio jer je plinovod gotovo potpuno izgrađen i jer bi nove sankcije naštetile američko-europskim odnosima.


Kada se završi Sjeverni tok 2, udvostručit će se godišnji volumen postojeće rute na 110 milijardi kubnih metara.


Sjeverni tok 2 omogućava zaobilaženje Ukrajine, koja već sada ima manju ulogu kao tranzitno područje za ruski plin. Kijev se protivi projektu Sjeverni tok 2 i vidi ga kao sredstvo političkog pritiska.


- Gazprom će početi puniti prvu liniju plinom čim Njemačka da zeleno svijetlo, najavio je Vladimir Putin.


Ruski je predsjednik istaknuo da izvoz ruskog plina u Europu ove godine premašuje 200 milijardi kubičnih metara, a u sljedećem desetljeću može porasti za čak 50 milijardi. 


Ukrajina mora pokazati dobru volju ako želi biti tranzit za ruski plin i dobiti povezane pristojbe, poručio je Putin. 


Dionice Gazproma porasle su za 1,3 posto, dosegnuvši 275.70 rublji (oko 23.30 kn)  po dionici, najviše od sredine 2008.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!