22:58 / 21.10.2018.

Autor: Hina/HRT

Putin traži objašnjenje za povlačenje iz INF-a

-

-

Foto: - / -

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražit će objašnjenje za najavljeno povlačenje iz sporazuma o kontroli razoružanja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražit će objašnjenje za najavljeno povlačenje iz sporazuma o kontroli razoružanja, a što bi imalo velike posljedice na koje upozoravaju Berlin, Moskva i posljednji sovjetski vođa, no službeni London stao je uz Washington, prenose u nedjelju agencije.

- Trump: SAD će se povući iz nuklearnog sporazuma s Rusijom otprije 30 godina

- Ruski dužnosnici: Opasna odluka SAD-a o povlačenju iz sporazuma o razoružanju

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će njegova vlada povući SAD iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov

Novinska agencija RIA prenijela je u nedjelju da će Putin objašnjenja zatražiti kada se ovaj tjedan susretne s Johnom Boltonom, savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Odluku američkog predsjednika u nedjelju je kritizirao i sam Gorbačov, nazvavši je pogreškom, prenosi agencija Interfax.  Ta američka odluka "potkopala bi sve napore koje su učinili čelnici SSSR-a i SAD-a da postignu sporazum o nuklearnom razoružanju", rekao je Gorbačov, piše agencija AFP.

Trump optužuje Rusiju da stalno krši taj sporazum proizvodeći zabranjeno oružje i najavio je da će to početi činiti i SAD ako Rusija i Kina o tome ne sklope novi sporazum. Svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma Washington temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa 2600 kilometara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!