09:34 / 05.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Putin u Austriji tražio ukidanje europskih sankcija

-

-

Foto: - / -

Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjetu je Austriji, gdje je zagovarao ukidanje europskih sankcija Rusiji.
Ruski predsjednik Vladimir Putin u posjetu je Austriji, prvom inozemnom posjetu od trijumfalne pobjede na predsjedničkim izborima u ožujku, gdje je zagovarao ukidanje europskih sankcija Rusiji.

Sankcije i sve ostale restrikcije koje su politički motovirane, poput protekcionizma (...) nisu dobre za rješavanje političkih pitanja, kazao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom. Štete svima, i onima koji su ih uveli i onima kojima su nametnute, istaknuo je ruski predsjednik.

EU i SAD 2014. Rusiji su, zbog ukrajinske krize, uvele oštre gospodarske sankcije. Zapad je osudio rusku aneksiju Krima i optužuje Moskvu da vojno potpomaže proruske separatiste na istoku Ukrajine. Moskva odlučno odbacuje optužbe za umiješanost u taj sukob.

Putin je rekao da je Rusija otvorena i spremna na suradnju. Nije samo u interesu Rusije da ponovo uspostavimo punu suradnju, to je i u interesu EU-a, rekao je šef Kremlja.

Putin se sastao i s premijerom Sebastianom Kurzom koji je pozvao na dijalog s Rusijom.

Suradnju smo zadržali čak i tijekom teških razdoblja. Napredovati zajedno je bolje napredovati jedni protiv drugih", kazao je Kurz. No, istaknuo je, Austrija, koja od 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskim vijećem, će naravno podržavati odluke EU-a, uključujući i sankcije.

Dan ranije novi talijanski premijer Giuseppe Conte kazao je da njegova zemlja podržava reviziju sankcija Rusiji.

Odabirom Austrije kao prve destinacije u svom četvrtom mandatu Putin se odlučio na jednu od rijetkih zapadnih država koje žele održati dijalog s Moskvom, usprkos neslaganjima u vezi sa sukobima u Ukrajini i Siriji.

Za razliku od većine europskih država Austrija nije izopćila ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Engleskoj.

Beč i Moskva imaju i zajedničke energetske interese jer je Austrija jedna od glavnih ulaznih točaka u Europu za ruski plin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!