Glasnogovornik: Putin je otvoren za sudjelovanje UN-a u evakuaciji iz Mariupolja

26.04.2022.

21:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom

Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak UN-ovu glavnom tajniku Antoniju Guterresu da još vjeruje u pozitivan ishod pregovora s Ukrajinom, unatoč nastavku sukoba između dviju zemalja. Rusija smatra da je moguća uloga UN-a u evakuaciji civila u istočnoj Ukrajini, rekao je nakon sastanka glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antónija Guterresa.

- Unatoč svemu, pregovori se nastavljaju. Nadam se da ćemo doći do pozitivnog ishoda, rekao je na sastanku s Guterresom u Kremlju.

Rekao je da je na pregovorima Moskve i Kijeva u Istanbulu u ožujku postignut "ozbiljan napredak jer naši ukrajinski kolege nisu zahtjeve za sigurnost, za međunarodnu sigurnost Ukrajine, povezivali sa stanovitim shvaćanjem međunarodno priznatih granica Ukrajine".

Kijev je na tim pregovorima predložio međunarodni ugovor u kojemu bi se odredile zemlje koje će biti jamci njegove sigurnosti.

Ukrajina bi zauzvrat pristala na status "nenuklearne" i neutralne zemlje, odrekla se članstva u NATO-u i otvaranja stranih vojnih baza na svom teritoriju te na neko vrijeme isključila iz pregovora pitanja u vezi s anektiranim Krimom i sa separatističkim teritorijima u Donbasu.

Moskva je nakon tih pregovora povukla svoje postrojbe na sjever Ukrajine.

Pregovore je ipak uvelike usporilo otkriće velikog broja trupala na ukrajinskim područjima koji su prije povlačenja ruskih snaga bili pod okupacijom, napose u Buči, blizu Kijeva. Ukrajina optužuje Moskvu da je ubijala civile, što Kremlj odlučno niječe.

Putin je u utorak opetovao da ruska vojska nema "nikakve veze" s "provokacijom" u Buči.

Guterres: Putin je otvoren za sudjelovanje UN-a u evakuaciji iz Mariupolja

Nakon jednosatnog sastanka između Antonija Guterresa i ruskog čelnika Vladimira Putina u Moskvi, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a je rekao da je Kremlj "u načelu pristao na sudjelovanje Ujedinjenih naroda i Međunarodnog odbora Crvenog križa u evakuaciji civila iz tvornice Azovstalj u Mariupolju."

- UN će ostati u kontaktu s ruskim ministarstvom obrane, rekao je glasnogovornik Stéphane Dujarric.

Željezara Azovstalj je posljednja baza ukrajinskih branitelja u razorenom gradu Mariupolju na jugoistoku zemlje. Civili su skriveni u velikom kompleksu zajedno s borcima.

Guterres i Putin također su razgovarali o poboljšanju ukupne humanitarne pomoći Ukrajini, rekao je Dujarric.

Ovo je Guterresov prvi posjet Moskvi od početka invazije na Ukrajinu krajem veljače. Kasnije ovog tjedna posjetit će Kijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!