15:43 / 29.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Putin upozorio na nedostatak opreme za masovnu proizvodnju cjepiva protiv COVID-a

Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Rusija suočava s izazovima u proizvodnji cjepiva protiv bolesti COVID-19 zbog nedostatka opreme, ali se nada da će masovno cijepljenje početi krajem godine.
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Rusija suočava s izazovima u proizvodnji cjepiva protiv bolesti COVID-19 zbog nedostatka potrebne opreme, ali se nada da će masovno cijepljenje početi krajem godine.

➡️
Rusija i Poljska ponovno s rekordnim brojem novih zaraza koronavirusom
➡️ Covid-19 - najnovije informacije

Rusija trenutačno testira svoje glavno eksperimentalno cjepivo Sputnik V na 40.000 ljudi u Moskvi. Već je počela cijepiti radnike na prvoj liniji obrane od koronavirusa, ali u malom broju.

Procjene ruskih dužnosnika o proizvodnji 30 milijuna doza cjepiva smanjene su na samo nešto više od dva milijuna. Ministar trgovine i industrije Denis Manturov nedavno je upozorio na izazove povećanja proizvodnje cjepiva.

- Trenutačno se bavimo jednim pitanjem, a to je osigurati industrijsku proizvodnju cjepiva u potrebnim količinama, rekao je Putin na virtualnom investicijskom forumu u Rusiji.

- Postoje određeni problemi s tim, povezani s dostupnošću i nedostatkom potrebne opreme, rekao je ruski predsjednik.

Moskva nastoji proizvesti 300.000 doza cjepiva ovaj mjesec, 800.000 u studenom i još 1,5 milijuna u prosincu, rekao je Manturov. Putin se također osvrnuo na cjepivo koje je proizvela britanska tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oxfordom, a u čijoj je proizvodnju korišten adenovirus čimpanze, a ne čovjeka.

- Znamo da su brojne europske zemlje već potpisale ugovor o isporuci cjepiva iz Britanije, rekao je Putin.

- Nažalost, naši kolege koji su se susreli s nekim poteškoćama, razvijaju cjepivo na bazi adenovirusa majmuna, dodao je ruski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!