Putin uspoređuje sankcije ruskoj kulturi s nacističkim spaljivanjem knjiga

25.03.2022.

15:02

Autor: HRT/Hina/V.G.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio je u petak skidanje ruskih umjetnika s kulturnih programa u nekim zapadnim zemljama sa spaljivanjem knjiga koje su orkestrirali nacisti.


Zadnji put su nacisti u Njemačkoj, prije gotovo 90 godina, vodili takvu kampanju uništenja jedne nepoželjne kulture. Dobro se sjećamo slika spaljenih knjiga na javnim mjestima, rekao je na sastanku s kulturnim djelatnicima.

Naglasio je da Zapad pokušava zatrti rusku kulturu jer otkazuje djela velikih skladatelja Pjotra Iljiča Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Rahmanjinova, te brani ruske pisce i njihove knjige.

- Danas oni žele poništiti čitavu tisućljetnu kulturu, naš narod, rekao je Putin na sastanku koji je prenosila televizija.

Putin i drugi ruski dužnosnici često posljednjih mjesec dana, otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu, uspoređuju nacističku Njemačku i današnji Zapad, koji optužuju da vodi rusofobnu kampanju.

Ruska ofenziva dovela je do vala međunarodne solidarnosti s Ukrajinom, koja ide i dalje od političkih i ekonomskih sankcija.

Tako su velike sportske federacije i značajna kulturna mjesta isključili ruske sportaše i umjetnike, a s programa se skidaju ruski gosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!