20:03 / 28.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Putin za čvršće veze članica nekadašnjeg SSSR-a

Vladimir Putin na summitu ZND-a

Vladimir Putin na summitu ZND-a

Foto: Evgeny Biyatov/Kremlin / via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na snažnije povezivanje zemalja koje su do prije 30 godina bile dio Sovjetskog Saveza. Na skupu članica Zajednice neovisnih država (ZND) podsjetio je da je ZND trebao održati bliske veze zemalja koje su nekada činile SSSR, no bivše su se republike vrlo različito razvijale.

Na skupu članica Zajednice neovisnih država (ZND) u kojem dominira Rusija, održanom u St Petersburgu, Vladimir Putin rekao je kako se mnogo toga posljednjih desetljeća dramatično promijenilo, priopćio je Kremlj.


Putin je podsjetio da su osnivanje ZND-a u prosincu 1991. potaknuli sigurnosni i ekonomski izazovi pred kojima su se našle te zemlje.


Labav savez uspostavljen je netom prije no što krajem prosinca iste godine SSSR prestao postojati.


- ZND je trebao održati bliske veze zemalja koje su nekada činile SSSR, no bivše su se republike u razdoblju koje je uslijedilo vrlo različito razvijale. Moram reći da su veze koje su se očuvale od dana Sovjetskog Saveza uvelike igrale pozitivnu ulogu, kazao je Putin.


Ruski je predsjednik izbjegao spomenuti Ukrajinu, koja se povukla iz ZND-a zbog ruske aneksije Krima 2014., a nije spomenuo ni Gruziju, koja je isto učinila nakon što ju je 2008. napala Rusija.


Moskva je nedavno počela tražiti sigurnosna jamstva od NATO-a, uključujući obećanje da će Savez zaustaviti širenje na istok za koje Moskva ocjenjuje da je već previše zašlo u njenu "sferu utjecaja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!