Putin: Za rekordne cijene plina nije fer kriviti Moskvu koja poštuje obveze

13:26 / 23.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Nepošteno je kriviti Moskvu za rekordno visoke cijene plina jer Gazprom poštuje svoje dobavne obveze Europi koja je sama stvorila plinski problem i neka ga sama riješi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, poručivši Zapadu i NATO-u da je loptica u njihovu polju kad je riječ o sigurnosti.

- Europski kupci preprodaju plin koji dobivaju od Gazproma na temelju dugoročnih ugovora, po cijenama koje vrijede na spot-tržištu, a koje su više i do sedam puta od onih iz dugoročnih ugovora. Stalno smo govorili, a ponovit ću i ovom prilikom, nema potrebe da se ruše dugoročni ugovori. Ne, rekla nam je Europska komisija, trebamo prijeći na tržišne odnose, tržište će sve regulirati. Zato sad imaju cijenu višu od 2 tisuće dolara za tisuću kubnih metara, rekao je Putin.

video thumb

U godišnjem obraćanju za medije Putin je rekao da Gazprom mora ispuniti svoje obveze prema dugoročnim sporazumima prije dobave plina za javna financijska tržišta. Kazao je da države koje su sklopile dugoročne ugovore - poput Njemačke, imaju povlasticu kupiti plin po nižim cijenama pa ga unosno preprodati susjedima.

Europa je sama stvorila plinski problem i sama ga treba i riješiti, rekao je Putin.

Moskva ima razloga vjerovati da Berlin dio plina dobavljenog iz Rusije u konačnici preprodaje Ukrajini.

Budući potezi Rusije ovise o sigurnosnim jamstvima

U političkom dijelu Putin je ponovio da je Zapad na potezu jer mora pružiti sigurnosna jamstva koje je Moskva zatražila i o tome će ovisiti buduće akcije Rusije.

- Sjevernoatlantski savez (NATO) "prevario" je Rusiju kroz pet krugova proširenja od završetka Hladnog rata, rekao je Putin. Sjedinjene Države sada svojim raketama stoje na pragu Rusije, dodao je.

Rusija želi izbjeći svaki sukob sa Zapadom jer to "nije izbor koji bi Moskva najradije odabrala".

Zatražio je da Sjedinjene Države i njezine saveznice "odmah" odgovore na zahtjev za jamstvima.

- Morate nam dati jamstva, odmah - sada, poručio je Putin.

Kazao je da je primio općenito pozitivan odgovor Washingtona ovaj mjesec te bi pregovori trebali početi u Ženevi početkom godine.

- Nadam se da će razvoj stanja krenuti tim putem, rekao je.

Rusija odbacuje američke optužbe da priprema invaziju na Ukrajinu već u siječnju jer su deseci tisuća ruskih vojnika raspoređeni uz granicu.

Moskva je ranije u prosincu zatražila od Zapada obećanje da NATO neće izvoditi vojne aktivnosti u istočnoj Europi, jer je ruska sigurnost ugrožena jačanjem veza s NATO-om kao i mogućnošću da NATO-ove rakete budu raspoređene na ukrajinskom teritoriju i uperene u Rusiju.

- Izravno kažemo da ne smije biti daljeg širenja NATO-a na istok. Loptica je u njihovu polju, neka nam odgovore, rekao je Putin.

Sa sadašnjom ukrajinskom vladom nisu moguć dobri odnosi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je pod utjecajem "radikalnih sila".

Zelenskij je ovaj tjedan rekao da je spreman razgovarati s Rusijom "u bilo kojem formatu" no da Kremlj do sada prijedlog ne prihvaća.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!