19:33 / 15.10.2021.

Autor: P.F./Hina

Putin zabrinut zbog jačanja IS-a u Afganistanu

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: SPUTNIK / Reuters

 Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog ambicija i snage džihadističke skupine Islamske države u Afganistanu, nekoliko dana prije diplomatskih sastanaka u Moskvi, posebice s talibanima o stanju u zemlji.

U Rusiju će 20. listopada doći izaslanstvo nove vlade iz Kabula, a dan ranije pokušat će postići zajedničko stajalište o afganistanskom pitanju s Kinom, Pakistanom i SAD-om.

Putin je rekao da je mnoštvo ekstremističkih i terorističkih skupina aktivno na sjeveru Afganistana, uključujući Islamsku državu (IS), Al-Qaedu i Islamski pokret Uzbekistana.

- Prema našim informacijama ima 2000 boraca Islamske države. Njihovi šefovi pripremaju planove za širenje utjecaja u zemljama središnje Azije i ruskim regijama, potpirivanjem etničkih i vjerskih sukoba i širenjem vjerske mržnje, rekao je na virtualnom summitu zemalja ZND-a, organizacija bivših sovjetskih zemalja.

Islamska država - Khorasan (IS-K), najradikalnija afganistanska oružana ekstremistička skupina, preuzela je odgovornost za niz atentata kojima je cilj destabilizirati emirat koji su proglasili talibani.

Rusiju brine eskalacija napada i strahuje od destabilizacije cijelog područja južno od nje. Putin je ovaj tjedan rekao da okorjeli džihadisti stižu iz Sirije i Iraka, a potom je rusko ministarstvo vanjskih poslova dovelo u pitanje sposobnost talibana da pobijede te oružane skupine. Moskva smatra talibane ekstremističkom organizacijom, ali godinama održava odnose s njima.

Talibani trebaju sudjelovati na prvom međunarodnom sastanku u Rusiji 20. listopada, a očekuju se i predstavnici Kine, Irana, Pakistana i Indije.

Moskva će 19. listopada biti domaćin sastanaka "Proširene trojke o mirnom rješenju u Afganistanu" koja okuplja Rusiju, Sjedinjene Države, Kinu i Pakistan.

Rusija ne očekuje nikakav "proboj" na sastanku s talibanima, ali će jasno izložiti svoje zahtjeve afganistanskom izaslanstvu, rekao je visoki dužnosnik.

Dvadeset godina nakon što ih je protjerao SAD, talibani su se nakon povlačenja američke vojske vratili na vlast u zemlji. Bivši SSSR je okupirao Afganistan 10 godina, do povlačenja 1989. nakon krvavog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!