15:53 / 09.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Putin zatražio sirijske izbjeglice da se vrate i sagrade razorenu zemlju

Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Foto: Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da je nužan povratak izbjeglica u Siriju kako bi se obnovila ratom razorena zemlja.
Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je da je nužan povratak izbjeglica u Siriju kako bi se obnovila ratom razorena zemlja.

Trenutno se izvan zemlje nalazi više od 6.5 milijuna sirijskih izbjeglica, rekao je Putin u video razgovoru sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Assadom, prema transkriptu kojeg je objavio Kremlj.

- Velika većina njih sposobni su građani koji bi mogli i trebali sudjelovati u izgradnji svoje zemlje, rekao je Putin.

Rusija je bila najvažniji saveznik al-Assadu tijekom razaranja u Siriji, s time da je ruska vojska tok sukoba okrenula u al-Asadovu korist.

Putin je sada u razgovoru rekao da se Sirija sada mora fokusirati na obnovu, s obzirom na to da su ekstremističke skupine u zemlji uvelike poražene.

Ruska delegacija trebala bi sudjelovati na konferenciji u Damasku u srijedu i četvrtak, kako bi potaknula povratak izbjeglica u Siriju, kao i povratak cvila koji su raseljeni unutar zemlje.

- Više od 850 tisuća sirijskih državljana vratilo se iz inozemstva, a više od 1.3 milijuna vratilo se iz zemlje u mjesta svojih prebivališta, rekao je Putin.

Al-Asad je naglasio da je povratak izbjeglica sirijskoj vladi prioritet.

- Sirijska vlada ne samo da je spremna, nego je time oduševljena. Nadamo se da će konferencija na temu povratka izbjeglica proizvesti željene rezultate, rekao je al-Asad, a prenijela sirijska novinska agencija SANA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!