19:19 / 17.03.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Putinov plan da u nekoliko dana razbije otpor Ukrajinaca nije uspio

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Prije točno tri tjedna Rusija je pokrenula razornu invaziju na Ukrajinu. Putinov plan da u samo nekoliko dana razbije otpor Ukrajinaca - nije uspio. Karta osvojenog teritorija koju svaki dan objavljuje britansko ministarstvo obrane pokazuje da su Rusi zaustavljeni na gotovo svim bojištima i već danima praktički nema pomaka. Rusi ne uspijevaju opkoliti Kijev, ali posljednjih dana pojačavaju raketiranje stambenih objekata. Napadima odolijeva i drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv te ostali veći gradovi. No ono što se događa u Mariupolju, luci na Azovskom moru, užasava cijeli svijet.

Novi znak ruske agresije na civile u Ukrajini. Bombardirani teatar u opkoljenom Mariupolju - pretvoren u ruševine. U skloništu su u tom trenutku uglavnom žene i djeca, njih najmanje 1.200. Satelitske snimke prikazuju kazalište u ponedjeljak. Iz zraka jasno vidljiva, velikim slovima ispisana riječ "djeca" - na ruskom jeziku, upozorava - u zgradi su najnemoćniji i najranjiviji.

Prvotne strahove o golemom broju stradalih demantira dobra vijest koja se do javnosti probila nakon punih 12 sati - sklonište je izdržalo. Spasioci su se uspjeli probiti do onih koji su u njemu već danima - živi su, izvlače ih iz ruševina.


- Srca su nam slomljena zbog onoga što Rusija radi našem narodu. Našem Mariupolju. Našoj Doneckoj regiji, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.


- Građani Rusije, po čemu se vaša blokada Mariupolja razlikuje od blokade Lenjingrada tijekom Drugog svjetskog rata, poručio je.


Rusija napad negira.


- Naravno, to je laž. Ruske oružane snage ne bombardiraju gradove i to svi dobro znaju. Koliko god videosnimki NATO kompilirao, koliko god lažnih fotografija trenutačno kružilo, istina će na kraju izaći na vidjelo. Dat ćemo sve od sebe da ovi zločini protiv čovječnosti ne prođu nekažnjeno, rekla je Maria Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.


Strateška luka na Azovskom moru, Rusima ključna za povezivanje juga i separatističkih regija Donbasa s istokom i Rusijom, gotovo potpuno razrušena, s tijelima ubijenih na ulicama, proživljava najgoru moguću humanitarnu katastrofu. 


Snimke iz zraka prikazuju ruski tenk na ulazu u grad pod napadima ukrajinskih snaga. Iz uništenog tenka bježi ruski vojnik. Ruske snage blokirale su dostavu pomoći, ali su počele propuštati konvoje sa stanovnicima koji bježe iz grada. Kolona vozila sjeverno od Mariupolja - nepregledna.

Predsjednik Zelenski u kijevskoj bolnici

Predsjednik Zelenski u kijevskoj bolnici

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Drugi grad, tuga ista. Jedna je osoba poginula od krhotina rakete ispaljene na stambenu višekatnicu u Kijevu, četiri su ranjene.


- Ovo je rat. Rusija nas je napala, a mi ne znamo zbog čega. Ovo je rat! Ne pitajte me kako se osjećam! Više sam nego bijesan, rekao je Sergij Uštenko, stanovnik Kijeva.


Nakon što je posjetio ranjene vojnike, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, još jednom pokazujući da nije napustio Kijev, uz civilne je žrtve u jednoj gradskoj bolnici.


Iako su okružile glavni grad Ukrajine, ruske snage ne uspijevaju napredovati.


- Naglašavam da još postoji velika mogućnost neprijateljskog pokušaja zauzimanja Kijeva jurišem. Ali, uvjeravam vas, obrana Kijeva kao glavnoga grada Ukrajine strateška je misija cijele zemlje, rekao je Oleksandr Motuzjanik, glasnogovornik Vojske Ukrajine.


Volnovahi, Černihiv, Harkiv i Herson trpe stalne napade ruskih snaga. Gore stambeni objekti, crkve, civilna infrastruktura. Izvori iz Černihiva navode da je jučer ubijeno najmanje 53 ljudi, 10 je stajalo u redu kako bi nabavili kruh. U napadu na tržnicu u Harkivu troje je ljudi poginulo, petero je ranjeno.


Nakon požara u nuklearnoj elektrani EnergoAtom u Zaporižju vidljiva su oštećenja samog objekta, i dalje okruženog ruskim tenkovima. 


Sjedinjene Države drugi put u tjedan dana šalju paket pomoći. Ukupna vrijednost - milijarda dolara.


- Ovaj novi paket pružit će Ukrajini pomoć bez presedana. Uključuje 800 sustava protuzračne obrane kako bi se osiguralo da ukrajinska vojska može nastaviti zaustavljati zrakoplove i helikoptere koji ih napadaju u njihovu zračnom prostoru. Uključeni su i dronovi, što pokazuje našu predanost slanju najsuvremenijih sustava Ukrajini za njezinu obranu, rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.


U puna tri tjedna rata u Ukrajini ubijeno je najmanje 107 djece, više od 120 ih je ranjeno.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!