07:22 / 29.10.2018.

Autor: Gordan Žvanović/I.H./HRT/Hina

Putnici iz indonezijskog zrakoplova vjerojatno svi mrtvi

-

-

Foto: - / -

Crna kutija trebala bi pomoći da se utvrdi uzrok nesreće. Brodovi je traže prema zvučnom signalu koji kontinuirano emitira na frekvenciji 390 KHz.
Tragedija u Indoneziji. Zrakoplov tvrtke Lion Air sa 189 putnika i članova posade srušio se u more i potonuo, vrlo brzo nakon polijetanja iz Jakarte. Spasilačke ekipe odmah su pokrenule akciju spašavanja, no preživjelih najvjerojatnije - nema. Ostaci izgubljenih života plutaju morem.

Boeing 737 indonezijskog avioprijevoznika poletio je iz Jakarte prema otočju Bangka Belitung. No nakon samo 13 minuta leta izgubio je kontakt sa zemaljskim službama. "Primili smo izvještaj kontrole leta jutros u 6.50 u kojem je stajalo da je izgubljen kontakt sa zrakoplovom na letu JT610", rekao je Muhammad Syaugi, čelnik indonezijske nacionalne agencije za suzbijanje katastrofa.

Indonezijske spasilačke službe potvrdile su da se zrakoplov srušio. Pao je u more i potonuo na 30 do 40 metara dubine. U tijeku je potraga za olupinom i putnicima. "Putnici i članovi posade vjerojatno su svi mrtvi", objavio je Bambang Suryo Aji, ravnatelj spasilačkih službi na konferenciji za novinare.

"Spasioci su našli ostatke Boeinga 737 MAX 8 u pokrajini Zapadna Jakarta, oko 70 kilometara istočno od glavnog grada Indonezije", kazao je Syaugi. "Ronioci sada pokušavaju doći do trupa zrakoplova, za koji se vjeruje da se nalazi na dnu mora, na dubini od oko 35 metara", dodao je.

Direktor kompanije Lion Air Edward Sirait rekao je da je pilot zatražio da se vrati zbog problema koji je uočio nakon polijetanja. "Naš je pilot slijedio proceduru i kada je uočio problem tražio je da se vrati u bazu, ali znamo kako je to završilo", kazao je Sirait.

Dodao je da je avion imao tehnički problem na prethodnom letu, ali je on uspješno uklonjen prije ponedjeljka. "Zbunjeni smo i zbog toga zašto se to dogodilo, s obzirom na to da jer riječ o novom zrakoplovu", dodao je.

Zrakoplov koji se srušio bio je na prvom letu 15. kolovoza, a Boeing 737 MAX 8 u komercijalnoj je uporabi od 2017. Ovo je prva nesreća tog tipa zrakoplova.

Crna kutija trebala bi pomoći da se utvrdi uzrok nesreće. Brodovi je traže prema zvučnom signalu koji kontinuirano emitira na frekvenciji 390 KHz. "Koristimo se i sonarnim skenerom. Zatim ćemo poslati ronioce da utvrde točnu poziciju crne kutije, a nadamo se i olupine zrakoplova", rekao je Soerjanto, čelnik nacionalnog odbora za sigurnost u prometu.

U zračnu luku u Jakarti stigle su i obitelji putnika kobnog zrakoplova. Sa strepnjom iščekuju nove informacije o svojim voljenima. Među putnicima bili su i zaposlenici ministarstva financija, njih 21, koji su bili na radnom sastanku u Jakarti, rekao je glasnogovornik tog ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!