'QAnon šaman' osuđen na više od tri godine zatvora zbog upada u Kapitol

17.11.2021.

19:13

Autor: T.V./HRT/Hina

 QAnon Šaman

QAnon Šaman

Foto: Cheney Orr / REUTERS

Savezni sud SAD-a u srijedu je osudio jednog od prosvjednika koji su upali u Kapitol, poznatog kao QAnon Šaman, na 41 mjeseci zatvora zbog njegove uloge u tim smrtonosnim događajima 6. siječnja ove godine.

Jacob Chansley je zbog svojeg obojenog lica, krzna i rogova na glavi postao jedan od simbola krvavog upada pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u središte američke demokracije, na dan potvrđivanja izborne pobjede demokrata Joea Bidena koju je republikanac osporavao.

Tužitelji su za Chansleya tražili dužu, 51 mjeseci dugu zatvorsku kaznu, nakon što je on u rujnu priznao krivnju za sudjelovanje u sprječavanju rada američkog Kongresa.

Kazna od 41 mjeseci zatvora odgovara onoj koju je isti sudac izrekao treneru borilačkih sportova koji je snimljen kako tijekom tih događaja udara policajca. Dvojac je zasad dobio dvije najstrože kazne od ukupno 675 optuženih.

Sudac je rekao kako vjeruje 34-godišnjem Chansleyu, pritvorenom od siječnja, da se vratio na pravi put.

Najteži dio ovoga je što znam da sam ja taj kojeg se treba kriviti, rekao je u izjavi prije no što mu je izrečena presuda, govoreći i o svojem teškom djetinjstvu.

- Mislio sam da ću dobiti 20 godina samice, dodao je. Ova trauma me je promijenila. Imam sijede koje to dokazuju, na prsima, rukama. Časni suče, ne bih trebao imati sijede.

Chansleyu je u zatvoru dijagnosticirana shizofrenija, uz bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost.

U krvavim događajima 6. siječnja živote je izgubilo četvero ljudi. Dan nakon nereda umro je i policajac kojeg su prosvjednici napali, a od tih događaja živote si je oduzelo još četvero policajaca. Ozlijeđeno ih je ukupno 140.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!