Rabljena obuća umjesto na recikliranju završila u prodaji

27.05.2023.

16:57

Autor: Kornat Vilović/Potrošački kod/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: geogif / Shutterstock

Više nego ikad prije proizvode se goleme količine odjeće i tekstilnih proizvoda. Istodobno rok trajanja prosječnog komada odjeće skratio se za trećinu. Europska unija želi stati na kraj uništavanju neprodane odjeće i zavaravanju potrošača o načinu te mjestu proizvodnje i prodaje.

"Dok drugi vide staru tenisicu, mi u njoj vidimo budućnost" - slogan je programa koji su pokrenule tvrtka Dow i singapurska vlada. Naime, većina konzumenata baca dotrajale tenisice, koje zatim singapurska tvrtka reciklira.


Novinar Reutersa u to je posumnjao pa je stavio GPS lokatore u tenisice kako bi vidio gdje će završiti.


- Izrezat ću rupu u potplatu ovih cipela i staviti unutra GPS lokator. Zatvorit ćemo rupe i odnijeti obuću na lokaciju na kojoj ih prikupljaju. Tvrtka Dow ima više punktova na kojima se stare cipele mogu ostaviti, a nakon toga vidjet ćemo gdje će završiti, najavio je svoj eksperiment dopisnik Reutersa Joe Brock.


S obuće se trebao skinuti stari gumeni potplat kako bi se ta sirovina iskoristila za izgradnju sportskih staza diljem države. 


- Prije tjedan dana ostavili smo tenisice i u posljednjih nekoliko dana vidimo da se nešto događa. Nekoliko komada sada se nalazi u industrijskoj zoni Singapura, rekao je Brock.


No stara obuća s lokatorom završila je u trgovinama diljem Azije.


- Slijedio sam lokator sve do tržnice u Jakarti i sada ću ući u trgovinu i pokušati naći obuću, rekao je Brock.

video thumb

Što se dogodilo


Nakon kratke pretrage tenisice koje su trebale biti reciklirane završile su na polici trgovine.


- Upravo sam kupio svoje tenisice za otprilike 300 tisuća rupija, što je oko 20 dolara. Sada ćemo otići na mirnije mjesto i provjeriti je li to isti par cipela koji sam ostavio u Singapuru, rekao je Brock.


Bez imalo sumnje bila je riječ o istim tenisicama. Joe se nakon toga uputio u daljnju potragu za obilježenim tenisicama.


- Upravo sam iz Singapura trajektom stigao u indonezijski Batam. S pomoću lokatora našao sam još nekoliko pari tenisica, rekao je.

Kao i u Jakarti pronađene su i druge stare tenisice. 


- Prateći lokatore, otkrili smo da obuća stiže u ovu zgradu koja je u vlasništvu tvrtke Yok Impex. Ta se tvrtka ne bavi reciklažom, nego tekstilom i prodajom obuće. Ona kupuje odjeću i obuću koja je namijenjena za recikliranje, no umjesto reciklaže robu i obuću izvozi u Maleziju, Tajland, Indoneziju. Pitanje je - zašto se obuća koja bi trebala biti reciklirana upotrebljava u komercijalne svrhe, rekao je Brock.

"Moguće je da se dogodila zabuna"


Novinar je upitao zaposlenika Yok Impexa kako je to moguće - i dobio nejasan odgovor.


- Moguće je da se dogodila zabuna pa je sve pomiješano. Dobivamo robu od različitih dobavljača, rekao je Tan, zaposlenik Yok Impexa.


Odgovor je tražio i od Sport Singapura i kemijskog diva Dow. Ignorirali su ih sve dok sve nije izašlo u javnost.


- Dobili smo odgovor Dowa. Kažu da su otvorili istragu te tvrde da je Yok Impex uklonjen s popisa partnera tog projekta. Poručili su da ostaju predani procesu recikliranja, rekao je Brock.


No umjesto recikliranja dogodila se klasična prijevara potrošača. Pitanje je samo jesu li slične malverzacije za sporne tvrtke postale uobičajena praksa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!