Palestinci prekinuli sigurnosnu koordinaciju s Izraelom

26.01.2023.

Zadnja izmjena 20:20

Autor: Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Naoružane osobe na pogrebu Palestinaca koji su ubijeni u izraelskom napadu

Naoružane osobe na pogrebu Palestinaca koji su ubijeni u izraelskom napadu

Foto: Raneen Sawafta / HRT

Palestinci su prekinuli sigurnosnu koordinaciju s Izraelom na okupiranoj Zapadnoj obali nakon smrtonosne izraelske vojne operacije u gradu Jeninu u četvrtak, rekao je glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

- U svjetlu opetovane agresije protiv našeg naroda i potkopavanja potpisanih sporazuma, uključujući i sigurnosnih, smatramo da sigurnosna koordinacija s izraelskom okupatorskom vladom odsad više ne postoji, priopćeno je nakon sastanka palestinskog vodstva.

Izraelski komandosi ubili su sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu četvrtak, rekli su palestinski dužnosnici, potaknuvši strah od daljnjeg rasplamsavanja nasilja nakon najvećeg broja žrtava u godinama sukoba.

Američki i arapski posrednici rekli su da pregovaraju s izraelskim i palestinskim stranama u nadi da će spriječiti eskalaciju nakon sukoba u Jeninu, među drugim područjima sjeverne Zapadne obale na kojima je bilo intenzivnih izraelskih operacija prošle godine.

Izraelska vojska rekla je da je poslala specijalne snage u Jenin da pritvore članove islamističke džihadističke naoružane skupine za koju se sumnja da je provela i isplanirala "nekoliko velikih terorističkih napada", usmrtivši nekoliko njih nakon što su otvorili vatru.

Islamistički džihad rekao je da su dva njihova pripadnika ubijena u Jeninu, koji je služio kao militantno uporište. Četiri ubijena naoružana napadača bili su pripadnici Hamasa, a jedan naoružanog krila frakcije Fatah palestinskog predsjednika Abasa.

Ubijena su i dva civila, žena i muškarac, rekli su lokalni stanovnici.

Glasnogovornik Abasa osudio je ubojstva u Jeninu kao "masakr... proveden usred sumnjive međunarodne tišine."

Do porasta nasilja došlo je nakon niza smrtonosnih palestinskih uličnih napada u Izraelu u ožujku i travnju.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, izraelske snage su od 1. siječnja na Zapadnoj obali ubile barem 29 Palestinaca, uključujući naoružane napadače i civile.


Racija u palestinskom izbjegličkom kampu Jenin 

U raciji u palestinskom izbjegličkom kampu Jenin izraelske su snage ubile devet Palestinaca, među kojima i 60-godišnju ženu. Palestinski izvori navode i da je 20 ljudi ozlijeđeno.

Izrael tvrdi da je cilj bila teroristička ćelija koja je planirala skori napad.

Radikalni palestinski pokret Hamas, čije je vojno krilo u nizu zapadnih država na listi terorističkih organizacija, najavljuje odgovor.

Napetost između Izraelaca i Palestinaca raste nakon brojnih racija - koje je Izrael pokrenuo kao odgovor na palestinske napade.

UN-ov posebni izaslanik za Bliski istok Tor Wennesland pozvao je na smirivanje sukoba.

- Od početka ove godine nastavljamo svjedočiti visokim razinama nasilja i drugim negativnim trendovima koji su obilježili 2022. Od ključne je važnosti odmah smanjiti napetosti i spriječiti nove ljudske gubitke. Pozivam izraelske i palestinske vlasti da deeskaliraju napetosti, uspostave mir i izbjegnu daljnje sukobe, naveo je, između ostalog, u priopćenju Wennesland.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!