Radislav Krstić prihvatio odgovornost za zločine u Srebrenici

24.05.2022.

13:30

Autor: Hina/A.P.C.

Zgrada ICTY-ja, Den Haag

Zgrada ICTY-ja, Den Haag

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Bivši general vojske bosanskih Srba Radislav Krstić prihvatio je osobnu odgovornost za ratne zločine počinjene u Srebrenici i na temelju toga zatražio od predsjednika Mehanizama za međunarodne kaznene sudove (MICT) da mu odobri skraćenje kazne od 35 godina zatvora koju mu je 2004. izrekao Haaški sud.

Radislav Krstić je u travnju poslao pismo predsjedniku MICT-a sucu Carmelu Agiusu, tražeći da mu odobri prijevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Poljskoj jer je u ožujku odslužio dvije trećine kazne.


U preslici rukom pisanog pisma što ju je u utorak objavio sarajevski portal Faktor, Krstić koji je 1995. bio zapovjednik tzv. Drinskog korupusa vojske bosanskih Srba, sucu Agiusu piše da je u zatvorskim godinama "shvatio i prihvatio svoju odgovornost" za patnju i smrt žrtava genocida u Srebrenici.


Riječ genocid, koja je izrijekom navedena u presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Krstić u pismu ne spominje, no navodi da snosi osobnu odgovornost za "strašne zločine koji su počinjeni tijekom i nakon pada Srebrenice".


Krstić je tada imao ulogu najbližeg suradnika bivšeg vojnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici, osuđen na doživotni zatvor. 


Tijekom suđenja u Den Haagu jedan od dokaza njegove krivnje bila je snimka telefonskog razgovora u kojemu Krstić jednom od svojih podređenih daje uputu da ne smije ostaviti živog nijednog zarobljenog Bošnjaka.


- Riječi ne mogu izraziti bolno kajanje koje osjećam svaki dan zbog svojih postupaka, napisao je Krstić izražavajući želju da mu Agius dopusti da ostatak života provede s obitelji u Beogradu i pritom javno ne istupa niti veliča sebe ili druge osuđene počinitelje ratnih zločina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!