07:47 / 20.02.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/V.K./IMS/HRT

Radna dozvola u Britaniji samo za posebne

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Nakon što prođe prijelazno razdoblje poslije brexita, Velika Britanija namjerava zatvoriti svoje granice nekvalificiranim, slabo plaćenim stranim radnicima.
Britanska konzervativna vlada objavila je novi bodovni imigracijski sustav nakon brexita, koji je odmah naišao na kritiku oporbe i nekih stručnjaka. Ocjenjuju ga opasnim, osobito za zdravstveni i poljoprivredni sektor.

Prema novom sustavu radnu dozvolu moći će dobiti samo oni koji imaju posebna znanja, govore jezik i imaju osigurano radno mjesto s relativno visokim primanjem.

Nakon što prođe prijelazno razdoblje poslije brexita, Velika Britanija namjerava zatvoriti svoje granice nekvalificiranim, slabo plaćenim stranim radnicima.

- Građevinski radnik iz bilo kojeg dijela svijeta, ne samo iz Europske unije, koji želi u Ujedinjeno Kraljevstvo, mora doći preko poslodavca, to može biti građevinska tvrtka, mora posjedovati vještine i prikupiti bodove koje tražimo. Tada, naravno, može doći raditi, govori Priti Patel, britanska ministrica unutarnjih poslova.

Ali da bi dobio radnu dozvolu, mora imati 70 bodova o kojima ministrica govori. Maksimalnih 20 bodova dobivaju oni koji će zarađivati više od 25 tisuća funti. Još 50 donosi traženi stupanj poznavanja engleskog jezika, dokazana znanja i vještine te odobreni poslodavac.

Karim Fatehi vlasnik je tvrtke koja se bavi nabavom opreme za naftnu, plinsku i petrokemijsku industriju.

- Ovdje je od 70 do 75 posto Britanaca. Ostalih 25 posto teško ćemo zaposliti jer to su radna mjesta s osnovnom plaćom od 21 tisuće funti. Ne dobivamo mnogo prijava, a ako ih i dobijemo, one ne odgovaraju našim potrebama, naglašava Karim Fatehi, United Corporation Ltd.

Stotine tisuća stranaca rade u britanskom zdravstvu, poljoprivredi, tvornicama, skladištima, hotelima i restoranima na poslovima koji su razmjerno slabo plaćeni. Tu bi u budućnosti moglo nedostajati radne snage.

- Čini se da misle da visina plaće određuje vrijednost vaše uloge i vještina koje posjedujete. Ima ljudi čija su zanimanja malo plaćena, poput socijalne skrbi, a koji su kvalificirani i vrijedni. Zbog novog sustava oni će biti odbijeni, rekla je Diane Abbott, Laburistička stranka. 

Vladin plan ne odnosi se na građane Europske unije koji do 1. siječnja iduće godine podnesu zahtjev za ostanak u Velikoj Britaniji. Trenutačno ih je ondje više od 3 milijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!