21:54 / 01.05.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Radnici strahuju diljem svijeta

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Masovnih prvosvibanjskih prosvjeda nije bilo nigdje na svijetu. Strah od gubitka radnih mjesta uvukao se u milijune radnika.
Masovnih prvosvibanjskih prosvjeda nije bilo nigdje na svijetu. Strah od gubitka radnih mjesta uvukao se u milijune radnika. 

Zatvorene kockarnice, isključeni blješteći automati i reklame Las Vegas, inače multimilijarderska meka za sve koji vole igre sreće i beskrajnu, 24-osatnu zabavu, sada je pust, zamrli grad u pustinji Nevade.

No, s desecima umrlih članova i stotinama oboljelih od coronavirusa, moćnom se sindikatu barmena, kuhara i zaposlenika u kockarnicama, u saveznoj državi koju vodi demokratski guverner, ne žuri s ublažavanjem mjera izolacije. Traži da se njegovim članovima plati nametnuti dopust i žestoko pregovara o zdravstvenim sigurnosnim mjerama.

S više od milijun zaraženih SAD su svjetsko žarište pandemije covida - 19, no zbog 30 milijuna Amerikanaca koji su u posljednja 2 mjeseca izgubili posao, što je 20 posto radno sposobnog stanovništva, ne prestaju prosvjedi za ukidanje mjera karantene. U Michigenu neki od njih, naoružani, traže pravo na rad bez obzira što pandemija ne jenjava.

U Austriji Praznik rada protječe bez tradicionalne kolone socijaldemokrata kroz središte Beča, iako su od danas dodatno ublažene restriktivne mjere. Od 5 i pol milijuna radnosposobnih, gotovo 600 tisuća Austrijanaca ostalo je bez posla, pa su neki manji skupovi ipak održani.

Francuska, uvijek spremna za prosvjede i obranu prava radnika, ovaj Prvi svibnja dočekuje praznih ulica.

- I prekrivena usta imaju glas - uvjereni su grčki sindikalisti koji su, neki uz prigodne crvene maske, prekršili zabranu tradicionalnog okupljanja za Međunarodni dan rada. Poštujući socijalnu distancu prosvjedovali su pred parlamentom.

Na ulicama Istanbula, usprkos jakim sigurnosnim snagama, na dan koji zovu i Danom solidarnosti, u malom su se broju okupili i turski sindikalisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!