Raketni napadi na američke ciljeve u Iraku; analitičari otkrivaju je li na pomolu otvoreni rat

04.01.2020.

18:44

Autor: T.V./HRT

default error photo
Kakve će posljedice imati ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija na zbivanja na Bliskom istoku? Je li američki predsjednik Donald Trump uvukao SAD u još jedan rat? Teheran najavljuje odmazdu, koji će biti prvi potezi?
Reuters javlja da su dvije rakete pogodile Zelenu zonu u Bagdadu, u kojoj su smještene vladine zgrade i strane misije.

Irački dužnosnici potvrdili su za CNN da su najmanje dvije rakete, tzv. kaćuše, pale unutar te štićene bagdadske zone.

Rakete su pale u blizini američke ambasade u kojoj su se nakon napada upalile sirene za uzbunu.

Prema prvim informacijama u napadu nije bilo žrtava. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Pripadnici policije su nakon napada blokirali obližnje puteve i ulice.

Gotovo istovremeno s napadom na Zelenu zonu izveden je raketni napad na zračnu bazu Balad, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, u kojoj su smještene snage SAD-a, rekli su izvori iz snaga sigurnosti. Ni u ovom napadu nije bilo žrtava. 

Intenzivna diplomatska aktivnost kako bi se izbjegao sukob SAD-a i Irana Vidmarović: Ovo je način da se ograniči utjecaj Irana a ne početak otvorenog rata

Kakve će posljedice imati ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija na zbivanja na Bliskom istoku? Je li američki predsjednik Donald Trump uvukao SAD u još jedan rat? Teheran najavljuje odmazdu, koji će biti prvi potezi? O vrućem žarištu na Bliskom istoku u Temi dana su razgovarali gosti - dr. sc. Branimir Vidmarović, analitičar međunarodnih odnosa i dr. sc. Jadranka Polović, docentica, Veleučilište Libertas.

Vidmarović kaže kako po svemu sudeći u pitanju nije uvlačenje u rat iako izgleda kao da jest.

- Ima logike u riječima Mikea Pompea i Donalda Trampa. Ako je ovo cjelovita strategija radi se o opkoljavanju Irana i borbi protiv njegovih ćelija i njegovog utjecaja po čitavom Bliskom Istoku. Da se htjelo ući u otvoreni,  pravi rat, onda bi se izabrala posve druga meta na teritoriju Irana. Očito je da obje strane shvaćaju posljedice otvorenog rata, da bi to bilo iznimno dugačko, skupo i krvavo, ali da je ovo način da se ograniči utjecaj Irana i vjerojatno je to nakana, rekao je.

Polović se složila da na pomolu nije novi rat.

- Ali jedna nova destabilizacija Bliskog Istoka slijedi u 2020. Iako je jučer izgledalo kako je na pomolu jedan direktan konflikt, jedan sukob većih razmjera, mislim da obje strane pažljivo pristupaju tome. Osobito Iran koji je svjestan svoje pozicije, odnosno nemogućnosti da pobjedi u jednom takvom okršaju prvenstveno zbog toga što Iran nema pravih vojnih saveznika, bez obzira na trenutno savezništvo s Rusijom i možda Turskom. Možda jedini saveznik koji bi im tu pomogao je eventualno Sirija, međutim nitko drugi ne bi im pomogao, ističe.

Kaže da rat također nije opcija za SAD prvenstveno zato jer, dodaje Polović, Iran ima vojsku od pola milijuna vojnika i nuklearni program. Sve je to iscrpljujuće i skupo. No, ovakvi incidenti mogu destabilizirati Bliski istok, rekla je.

- Mislim da ćemo u konačnici svjedočiti ratu preko proxy partnera, mislim da će se situacija jako zakomplicirati, evo već se danas zakompliciralo na području Iraka, isto tako Jemena, Libije, Sirije... ima mnogo zemalja regije koje mogu biti uvučene u taj sukob, ustvrdila je.

Vidmarović smatra da Izrael podržava oštru politiku protiv Irana.

- Izrael se izvještio u obrani svoga teritorija. Izrael je spreman, ovdje mislim na izraelsku vojsku, na bilo kakvu provokaciju. Nemojte nasjedati na priče o nuklearnom ratu, do toga neće doći. Međutim, Izrael se izvještio, on stalno živi s prijetnjama i on bi da se ta prijetnja na neki način riješi. Što se tiče Saudijske Arabije, tu je situacija malo drugačija, Saudijska Arabija ima sve razloge da pomogne Amerikancima u njihovim akcijama, ističe.

Polović smatra da ćemo svjedočiti skrivenom ratu protiv SAD i njihovih saveznika.

- Evo baš smo prije nekoliko sati svjedočili dvama napadima u Bagdadu. Mislim da će američka ambasada u Bagdadu biti meta napada. Ali ono što mislim da nam slijedi je jedan val političkih atentata. Iran je jučer uputio prijetnje novinarima i javnim osobama i mislim da  se te akcije neće ograničiti samo na Bliski istok i sjevernu Afriku već bi se ta odmazda vrlo brzo mogla prenijeti na područje Europe a možda čak i na područje samih Sjedinjenih države, rekla je.

Smatra da bi se manipulacije cijenama nafte mogle dogoditi ali neće dugo trajati jer, kaže, SAD ima snage da tako nešto spriječi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!