Islamski vjernici diljem svijeta slave Ramazanski bajram

21.04.2023.

19:52

Autor: Željko Raić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Ramazanski bajram

Ramazanski bajram

Foto: Esam Omran Al-Fetori / REUTERS

Diljem svijeta islamski vjernici nakon mjeseca ramazana - obilježavaju jedan od svojih najvažnijih blagdana - Ramazanski bajram. Njime se označava završetak mjeseca posta, duhovnog razmišljanja i molitve.

Muslimani diljem svijeta slave jedan od najvažnijih blagdana u islamskoj kulturi, Ramazanski bajram. Obilježava se na kraju ramazana, tijekom kojeg se muslimani moraju pridržavati posta, odnosno suzdržavati od hrane, pića i tjelesnog užitka od zore pa do zalaska sunca. Kada prođe 30 dana, slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca i jedan od dva blagdana u islamu, Ramazanski bajram. Na Bliskom istoku, posebne mjere sigurnosti, ovakvi događaji uvijek su potencijalna opasnost.

- Čestitamo Bajram obiteljima naših mučenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima, želimo uspješnu i sretnu godinu svim muslimanima koji žive na okupiranim područjima. Molimo Alaha da nam usliši molitve, vrati našu zemlju i uništi okupatore, rekao je Noureldeen Al-Rajabi, vjernik iz Jeruzalema.

Muslimani u Iraku posebno posvećeni klanjanju Bajrama, očekuju od nove godine bolji život, što im nijedna vlada dosad nije omogućila, pa sve ostaje na željama. Libanon koji stalno živi u stanju rata i mira, od ovakvih blagdana uvijek očekuje pomak nabolje. 

- Mnogo je ljudi koji pate tijekom ovog blagdana, neki ne mogu uživati u blagodatima hrane i obiteljskog druženja. Teže je nego prije, no uvjeren sam da Alah nikoga neće napustiti, naglašava Moukhtar Kabbani, vjernik iz Libanona.

Turska, iako sekularna država, doživljava velike promjene; čini se da mladi sve manje mare za vjeru. 

- Bajram više nije isti, nema tog osjećaja vjere kao prije, mladi ne osjećaju te prave vrijednosti, a trebali bi, rekao je Ziya Altun, vjernik iz Istanbula.

I u regiji traje bajramsko slavlje, post je gotov, počinje nova etapa. Na Kosovu, unatoč svim problemima, optimizam.

- Moja je želja skromna, ali velika - želim da se svi međusobno poštujemo, govori Aziz DuriQi, vjernik iz Prištine.

Slične vijesti i želje stižu iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, no međusobnog poštovanja, osim za blagdane, nikada dovoljno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!