Raspušta se izraelski parlament, raspisuju se izvanredni izbori

29.06.2022.

10:48

Autor: Hina/HRT

Kneset

Kneset

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Izraelski parlament Kneset vjerojatno će se raspustiti u srijedu, što će dovesti do petih izbora u manje od četiri godine, što gura Izraelce prema političkoj nesigurnosti u vrijeme rastućih troškova života i međunarodnih napora za obnovom nuklearnog sporazuma s Iranom.

Premijer Naftali Bennet prošloga je tjedna krenuo u raspuštanje parlamenta nakon što je vladajuća koalicija postala neodrživa i izgubila većinu u parlamentu.


Knesset ima rok za glasanje o raspuštanju do ponoći u srijedu.


Nakon što Knesset odobri raspisivanje prijevremenih izbora, ministar vanjskih poslova lijevog centra Yair Lapid postat će premijer tehničke vlade s ograničenim ovlastima.


Dok zastupnici raspravljaju o točnom datumu izbora, što bi moglo biti 25. listopada ili 1. studenog, kampanjom već dominira tema mogućeg povratka bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.


Lapid i Bennett okončali su Netanyahuovu vladavinu prije godinu dana formiranjem saveza desnih, liberalnih i arapskih stranaka, koji je opstao duže no što su mnogi predviđali, ali je propao nakon nedavnih unutarnjih prijepora.


Netanyahu, sada opozicijski lider, oduševljen je krajem, kako je kazao, najgore vlade u izraelskoj povijesti.


On se nada šestom mandatu usprkos suđenju za korupciju.


Ankete pokazuju da je njegov desni Likud najpopularniji, ali nedovoljno za većinu čak i uz podršku religijskih i nacionalističkih stranaka.


Zastupnici iz Netanyahuovog bloka kazali su da rade na pokušaju formiranja nove vlade prije raspuštanja parlamenta. U tom slučaju, koji se ne smatra realnim, ne bi ni bilo izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!