09:59 / 17.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Rast broja zločina iz mržnje u SAD-u

Foto: REUTERS/Lindsey Wasson//File Photo

Foto: REUTERS/Lindsey Wasson//File Photo

Foto: - / REUTERS

Broj zločina iz mržnje u Sjedinjenim Državama na najvišoj je razini u posljednjih deset godina, pokazao je izvještaj FBI-a.
Broj zločina iz mržnje u Sjedinjenim Državama na najvišoj je razini u posljednjih deset godina, pokazao je izvještaj FBI-a, a prenosi BBC.

➡️ Tisuće ljudi okupile se na obljetnici povijesnog Marša na Washington

Godišnje izvješće FBI-a o zločinima iz mržnje pokazalo je da je prošle godine bilo 7314 takvih slučajeva, a godinu prije 7120.
Najveći broj, 7783, zabilježen je 2008.

Zločin iz mržnje u izvješću se definira kao čin motiviran mišljenjem o rasi, etnicitetu, podrijetlu, vjeri, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, rodu i rodnom identitetu, prenosi BBC.

Broj takvih zločina u SAD-u raste gotovo svake godine od 2014., a nevladine organizacije upozoravaju da su uzroci sve raširenija nesnošljivost i rasistička retorika.

Podaci pokazuju rast od gotovo 7 posto broja zločina iz mržnje zbog vjere, od čega je 14 posto usmjereno protiv Židova ili židovskih institucija.

Bilježi se i rast broja takvih zločina protiv Latinoamerikanaca za 8,7 posto, s 485 koliko ih je bilo 2018. na 527 prošle godine. To je najviše od 2010. godine.

Najčešća meta zločina iz mržnje i dalje je afroameričko stanovništvo, piše BBC, no broj takvih napada malo je pao, na 1930 s 1943, koliko ih je bilo godinu prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!