U izraelskim napadima na Gazu ubijeno 12 ljudi

09.05.2023.

Zadnja izmjena 08:40

Autor: HRT/V.G./Hina

Gaza

Gaza

Foto: Mohammed Salem / Reuters

U izraelskim zračnim napadima na Gazu u utorak ubijena su trojica viših zapovjednika Islamskog džihada i najmanje devetero civila, od kojih su četvero djeca, rekli su palestinski dužnosnici, a izraelska vojska priopćila je da je izvela napade na militantnu skupinu.

Zračni udari najnoviji su incident u više od godinu dana rastućeg nasilja koje je dovelo do opetovanih izraelskih vojnih napada i eskalacije nasilja doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, u jeku niza palestinskih uličnih napada na Izraelce.

Prošli tjedan došlo je do prekogranične vatre nakon što je u izraelskom zatvoru umro štrajkaš glađu iz redova Islamskog džihada.

Izraelska vojska priopćila je da su joj meta bila trojica viših zapovjednika Islamskog džihada, druge najmoćnije oružane skupine u blokiranoj obalnoj enklavi, koju kontrolira islamistička militantna skupina Hamas.

- Svaki terorist koji naudi izraelskim građanima bit će natjeran da požali, rekao je ministar obrane Yoav Gallant.

Izraelska vojska, radeći s obavještajnom službom Shin Bet, ciljala je vodstvo Islamskog džihada u Gazi u "preciznoj" operaciji, dodao je.

Vojska je rekla da je 40 zrakoplova sudjelovalo u napadima.

Zdravstveni dužnosnik u Gazi kazao je da je ubijeno najmanje 12 ljudi i da je 20 ranjeno u zračnim napadima koji su pogodili stambena područja u gusto naseljenom pojasu u kojem živi 2,3 milijuna Palestinaca na površini od 365 četvornih kilometara.

Izraelski vojni glasnogovornik rekao je da vojska proučava izvješća o civilnim žrtvama, ali nije ih komentirao.

- Svjesni smo nekih kolateralnih žrtava i saznat ćemo više tijekom dana, pojasnio je na brifingu s novinarima.

Oružano krilo Islamskog džihada potvrdilo je smrt trojice zapovjednika, dodajući: "Nećemo napustiti naše položaje i otpor će se nastaviti, ako Bog da."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!