18:10 / 06.08.2020.

Autor: I.D./Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

Raste broj novozaraženih i u svijetu i u našem susjedstvu

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: - / REUTERS

Na golem rast broja novozaraženih, smatraju u Berlinu, znatno utječu putnici koji se vraćaju iz inozemstva i to što se sve manje vodi računa o socijalnoj distanci.
Raste broj novozaraženih i u našem susjedstvu: 262 slučaja u Bosni i Hercegovini, 299 u Srbiji. Znatan porast imaju i Francuska, Španjolska te Grčka. Do toga dovodi ublažavanje restriktivnih mjera i sve teža provedba socijalnog distanciranja. Njemačka danas ima 1045 novooboljelih.

Na golem rast broja novozaraženih, smatraju u Berlinu, znatno utječu putnici koji se vraćaju iz inozemstva i to što se sve manje vodi računa o socijalnoj distanci.

- Od prošle subote ljudi koji se vraćaju s odmora mogu se besplatno testirati. To radimo zato što ti testovi štite sve nas, rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Zbog novih restriktivnih mjera opustio je škotski grad Aberdeen. 229.000 njegovih stanovnika ne smije se posjećivati ni kretati na udaljenosti veće od 8 kilometara od doma, pubovi se zatvaraju u 17 sati. U gradu su zabilježena 54 nova slučaja zaraze.

- Ogorčen sam jer se Škotska četiri mjeseca dobro držala, a onda je stigao jedan turist, nije išao u samoizolaciju, nego u bar i sada svi zbog toga moramo u karantenu. Svatko tko dođe u Veliku Britaniju mora u samoizolaciju na dva tjedna, rekao je Doug Scully, stanovnik Aberdeena.

Puste su ulice petomilijunskog australskog grada Melbournea. Prvi je dan šestotjedne karantene.

- Stanovnicima Victorije posljednjih nekoliko tjedana bilo je iznimno teško. Ograničavanje slobode tijekom prve karantene pa sada drugi val, nemogućnost druženja s prijateljima i voljenima, zabrinutost zbog zaposlenja. Sve to uzima danak, izjavio je Scott Morrison, australski premijer.

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci očekuje da će cjepivo protiv bolesti COVID-19 biti dostupno do kraja ove godine.

- Dobijemo li cjepivo umjerene do visoke učinkovitosti, uz razborite javnozdravstvene mjere, sve ovo bismo mogli ostaviti iza nas, kazao je Fauci.

Da su djeca gotovo imuna na COVID-19 - rekao je u intervjuu za televiziju Fox i isječak objavio na svojem profilu na Facebooku i Twitteru američki predsjednik Donald Trump. Društvene mreže snimku su uklonile, uz obrazloženje da sadržava netočne tvrdnje o koronavirusu.  
Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!