11:25 / 18.09.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/HRT

Raste broj novozaraženih u Španjolskoj i Francuskoj

Ilustracija (Marko Dimic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Dimic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Uz britansku, očekuje se da će vlade Francuske, Španjolske i Nizozemske objaviti nove restriktivne mjere.
U svijetu je gotovo 7 i pol milijuna aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga u Europi više od milijun i 700 tisuća. Broj novozaraženih najbrže se povećava u Španjolskoj i Francuskoj. Svjetsku zdravstvenu organizaciju zabrinjava to što se virus širi brže nego u ožujku, kada je bio prvi vrhunac pandemije.

Mnoge europske zemlje pripremaju se uvesti nove mjere kako bi zaustavile širenje zaraze koronavirusom. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na ozbiljnost situacije.

- Pozivam na regionalnu povezanost, na pojačani zajednički napor svih europskih država za njihovo dobro. Odgovor na krizu bio je učinkovit kad su akcije bile brze i odlučne. Virus se pokazuje nemilosrdnim prevladavaju li pristranost i dezinformacije, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Uz britansku očekuje se da će vlade Francuske, Španjolske i Nizozemske objaviti nove restriktivne mjere. 

- Svjedočimo ubrzanom rastu broja slučajeva zaraze u posljednjih nekoliko tjedana. Nažalost, broj ljudi hospitaliziranih zbog koronavirusa udvostručuje se otprilike svakih osam dana. Moramo nešto poduzeti, rekao je Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

Francuska je jučer prijavila novi dnevni rekord broja oboljelih. Nagli porast rezultat je visoke stope zaraze, ali i većeg broja testova jer je vlada omogućila besplatna testiranja na koronavirus. 

- Mnogo je nepoznanica u vezi s novim valom i to nas zabrinjava. Ne znamo dokle ćemo bilježiti rast, rekao je Laurent Argaud, bolnica Édouard-Herriot, Lyon.

Petnaest dana nakon početka školske godine u Francuskoj su zatvoreni deseci obrazovnih ustanova.

- Brojevi su neupitni. Okupljanja s obitelji i prijateljima glavni su izvor zaraze. Mjere sigurnosti i zdrav razum jedini su način zaštite, kaže Olivier Veran, francuski ministar zdravstva.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je samo u prošlome tjednu zabilježeno 300 tisuća novih infekcija diljem Europe što pokazuje da se zaraza prenosi alarmantnom brzinom. Ti brojevi premašili su one zabilježene tijekom prvog vrhunca epidemije u ožujku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!