09:15 / 03.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Raste broj preminulih u epidemiji koronavirusa

Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Broj preminulih u Kini u epidemiji koronavirusa do jučer je narastao na 361, što je 57 osoba više u odnosu na prethodni dan, objavila je nacionalna zdravstvena komisija.
Broj preminulih u Kini u epidemiji koronavirusa do jučer je narastao na 361, što je 57 osoba više u odnosu na prethodni dan, objavila je nacionalna zdravstvena komisija.

U pokrajini Hubei zabilježeno je 56 novih smrtnih slučajeva, a jedna je osoba preminula u pokrajini Chongqing. U Kini je zabilježeno još 2829 zaraženih pa ih je sada ukupno 17.205.

Sagrađena u samo osam dana, kineska bolnica Huoshenshan (ili planina boga vatre) za liječenje osoba zaraženih novim koronavirusom u Wuhanu počinje danas primati nove pacijente, objavili su državni mediji. Bolnica ima 1000 kreveta za pacijente kod kojih je zaraza potvrđena i sagrađena je kako bi se ublažio pritisak na druge bolnice u gradu u kojem se virus širi. 

Gradi se i druga bolnica u Wuhanu u kojoj će se također liječiti pacijenti zaraženi koronavirusom. Ta će bolnica imati 1600 kreveta i zvat će se  Leishenshan (planina gromovnika). Trebala bi biti završena 5. veljače.

Tajlandski liječnici tvrde da su izliječili dvoje pacijenata iz Wuhana zaraženih koronavirusom koristeći kombinaciju antivirusnih lijekova, objavilo je jučer tajlandsko ministarstvo zdravlja, prenosi američki CNN.

Kriangsak Atipornwanich, liječnik u bolnici Rajavithi u Bangkoku, izjavio je da je kod 71-godišnje pacijentice primijenio kombinaciju lijekova koji se upotrebljavaju u liječenju osoba zaraženih HIV-om i virusom gripe.

- Liječili smo pacijenticu u teškom stanju i rezultati su zadovoljavajući. Stanje joj se vrlo brzo popravilo, unutar 48 sati, rekao je Atipornwanich.

Predstavnici ministarstva na konferenciji za novinare izjavili su da su posljednje laboratorijske pretrage pokazale da u dišnom sustavu pacijentice više nema tragova virusa.

Rusija za danas planira evakuaciju svojih građana iz Wuhana. Prošlog tjedna ta je zemlja objavila da je zabilježila prve slučajeve zaraze virusom - jedan u sibirskoj regiji Tjumenj, a drugi u regiji Zabajkalski na krajnjem istoku. U oba slučaja riječ je o građanima kineske nacionalnosti.

Moskva je već obustavila izravne letove prema Kini, a ruske željeznice od ponoći su zaustavile putničke vlakove koji voze prema toj zemlji.
Foto: Athit Perawongmetha/REUTERS

Foto: Athit Perawongmetha/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!