Raste broj prosvjednika u Argentini

10.07.2022.

07:00

Autor: Hina/HRT/V.G.

Prosvjed u Argentini

Prosvjed u Argentini

Foto: Agustin Marcarian / Reuters

Argentinski predsjednik Alberto Fernandez pozvao je u subotu na jedinstvo dok su brojni prosvjednici marširali prijestolnicom do vrata predsjedničke palače, kritizirajući njegovu vladu zbog velikog rasta inflacije i državnog duga.

Predsjednik lijevog centra suočava se sa sve većim izazovom militantne ljevice u vladajućoj koaliciji, koja želi više državne potrošnje kako bi ublažila visoke razine siromaštva i inflaciju. Dva ključna umjerena saveznika napustila su njegov kabinet u posljednjih mjesec dana.

Ova južnoamerička zemlja, veliki proizvođač soje i kukuruza, bori se s inflacijom od preko 60 posto, velikim pritiskom na valutu pezo i naglim povećanjem troškova uvoza plina koji iscrpljuju ionako slabe rezerve strane valute. U govoru povodom obilježavanja godišnjice argentinske deklaracije o neovisnosti, Fernandez je pozvao na jedinstvo i zatražio od različitih frakcija da rade na tome.

- Povijest nas uči da je to vrijednost koju moramo sačuvati u najtežim trenucima. Moramo ići putem prema fiskalnoj ravnoteži i stabilizirati valutu, rekao je, dodajući da je zemlji potrebna gospodarska odgovornost s niskim deviznim rezervama i rastućom globalnom inflacijom koja ozbiljno šteti lokalnom gospodarstvu.

Argentina, koja je desetljećima prolazila kroz gospodarske krize, sklopila je sporazum o dugu od 44 milijarde dolara s Međunarodnim monetarnim fondom ranije ove godine kako bi zamijenila propali program iz 2018. Mnogi Argentinci krive upravo MMF za strožu ekonomsku politiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!