19:40 / 28.03.2022.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U Krakovu trenutačno 100.000 izbjeglica iz Ukrajine

Raste broj Ukrajinaca koji napuštaju svoju zemlju

Raste broj Ukrajinaca koji napuštaju svoju zemlju

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zbog ruske invazije koja ne staje, svakodnevno raste broj Ukrajinaca koji napuštaju svoju zemlju. Već sada ih je više od 3 milijuna 860 tisuća. Najviše ih je u Poljskoj - 2,3 milijuna. Gotovo 600 tisuća Ukrajinaca utočište je našlo u Rumunjskoj, oko 384 tisuće u Moldaviji, a sve ih je više i u ostalim zemljama.

Iz Krakova se u središnji Dnevnik HTV-a javila HRT-ova novinarka Blanka Kukec. Rekla je kako u tom gradu, prema službenim podacima Gradske uprave, trenutno boravi 100.000 izbjeglica iz Ukrajine, ali da se taj broj mijenja jer mnogi dolaze, ali i odlaze.

Istaknula je kako razgovarala s Pawelom Wlodarczykom, počasnim konzulom RH u Krakovu, koji je rekao kako Krakov može podnijeti ovoliki broj izbjeglica, ali da strahuje od potencijalno novog, većeg izbjegličkog vala. Također, dodao je i da na dnevnoj bazi dobiva upite hrvatskih građana o tome kakva je situacija u Krakovu i da se mnogi boje je li i tu ratno stanje.

- Želim poručiti svim građanima Hrvatske, posebice studentima i turistima koji žele doći u Krakov, da je grad siguran i da u njemu nije ratno stanje. Krakov je od istočne granice s Ukrajinom udaljen 230 kilometara, tako da smo daleko od ratnoga područja. A što nas čeka, to ne znamo, rekao je Pawel Wlodarczyk, počasni konzul RH u Krakovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!