Raste broj zaraženih omikron-varijantom koronavirusa

12:43 / 23.12.2021.

Autor: Alenka Marina/Podnevni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Kineske vlasti pokušaju suzbiti širenje omikrona

Kineske vlasti pokušaju suzbiti širenje omikrona

Foto: China Daily / REUTERS

Dvije britanske studije pokazale su da je omikron-varijanta koronavirusa, koja se brže širi, manje opasna od delta-varijante. Mogućnost da osoba zaražena omikronom završi u bolnici čak je 40 do 45 posto manja u odnosu na onu zaraženu deltom. Studija je također potvrdila da booster doza cjepiva pruža znatnu dodatnu zaštitu od zaraze.

Velika Britanija prvi je put od početka pandemija zabilježila više od 106 tisuća novih slučajeva. I dok vlada upozorava da se neće libiti uvesti strože mjere, iz Walesa stižu kritike zbog njezina oklijevanja. 


- Mislim da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva u stanju paralize zbog svega ovoga. Čitamo izvještaje o sukobima unutar nje, ali ne vjerujem da je to zato što ne vide podatke. Oni ih vide, ali nisu spremni djelovati u skladu s njima, rekao je Mark Drakeford, prvi ministar Walesa.


U Britaniji se ubrzava cijepljenje tzv. booster dozom. Dnevno je primi oko milijun ljudi. Navodno, nakon Izraela, Britanija i Njemačka razmišljaju o uvođenju četvrte doze cjepiva.


Broj zaraženih raste i u SAD-u. U proteklih tjedan dana skočio je za 25 posto, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.  


- Ako se pitate kako ostati zdrav i zaštititi svoje najmilije ove zime, molimo vas cijepite se, nosite masku u zatvorenom i testirajte se na koronavirus prije druženja s drugima. Mi smo na prekretnici, kaže Rochelle Walensky iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.


Američki Vrhovni sud odlučit će jesu li uvođenje obveznog cijepljenja i testiranje u velikim tvrtkama kao i obvezno cijepljenje zdravstvenih djelatnika u skladu s Ustavom. Predsjednik Joe Biden uveo je te mjere kako bi potaknuo na brže cijepljenje i usporio pandemiju koja je usmrtila više od 800.000 Amerikanaca i snažno opteretila gospodarstvo.


Mjesec dana uoči Zimskih olimpijskih igara kineske vlasti pokušavaju suzbiti širenje omikrona. U karanteni je 13-milijunski grad Xian u kojem je otkriveno oko 130 zaraženih osoba. 


- Po jedan član kućanstva svaka dva dana može obaviti kupnju. Ostalim članovima obitelji zabranjuje se izlazak, osim ako nisu zaposleni u industriji povezanoj uz prevenciju pandemije ili u gradskim poduzećima koja su nužna za svakodnevni život stanovnika, izjavio je Zhang Fenghu, zamjenik glavnog tajnika Xiana.


Dvije najnaseljenije australske države ponovno su postrožile protupandemijske mjere. Uvode se obvezno nošenje maske na otvorenom te rad od kuće. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!