Raste napetost uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Turskoj

08.05.2023.

12:18

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRT/A.S.

Napetosti uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Turskoj

Napetosti uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Turskoj

Foto: Dnevnik / HRT

U Turskoj raste napetost uoči nedjeljnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Na autobus gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua okupljena masa bacala je kamenje na predizbornom skupu u gradu Erzurumu, uporištu Erdoganova AKP-a. Policija je vodenim topovima rastjerivala mnoštvo, a Imamoglu je objavio da je 9 osoba ozlijeđeno, uključujući jedno dijete. Erdogan, koji se suočava s najvećim izbornim izazovom do sada, nije birao riječi za najvećeg suparnika - Kemala Kilicdaroglua, koji predvodi oporbeni savez šest stranaka. 

- Gospodine Kemale, pijte koliko želite. Možete popiti punu bačvu, ali ni od toga vam neće biti bolje. Moja nacija neće predati palicu jednom alkoholičaru. Nije li Republikanska narodna stranka "za" LGBT zajednice? Nisu li za njih i ostali u oporbenom savezu? Naša stranka Pravde i razvoja nikad nije bila za njih, niti će biti, rekao je Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

- Čim smo stigli, shvatili smo da na nas pljušti kamenje sa svih strana. Na snimci se jasno vidi da policija nije intervenirala, što znači da je očito dobila takav naputak, ništa drugo. Netko je policijskim snagama naredio da se ne miješaju, kazao je Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula, kandidat oporbe.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!