Rastu napetosti u zapadnoj Africi, prosvjedi u Nigeru

26.08.2023.

19:38

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT

Rastu napetosti u zapadnoj Africi nakon što su vojne vlasti Nigera francuskom veleposlaniku dale rok od 48 sati da napusti zemlju. Pariz je odbio povući veleposlanika uz objašnjenje da pučisti nisu legitimna vlast u toj državi.

Stotine prosvjednika ispred francuske vojne baze u glavnom gradu Niameyu traže odlazak francuskih vojnika. U Nigeru ih je oko 1500, a prosvjednici su zaprijetili da će upasti u bazu ako ne napuste zemlju u roku od tjedan dana. 


- To je zahtjev za odlazak francuskih okupacijskih snaga u zračnoj bazi Niamey. Ne treba nam ova okupacijska sila. Ne želimo ih na našoj zemlji, rekao je prosvjednik Issa Garba


- To je zemlja za ljude Nigera, ne za Francusku. Vratit ćemo se u bazu i istjerati francusku vojsku iz naše zemlje. Za nju smo spremni dati život, poručio je prosvjednik Boureimei Mustapha.


Prosvjed je slijedio nakon što je nigerska hunta, koja je preuzela vlast državnim udarom prije točno mjesec dana, odlučila protjerati francuskog veleposlanika jer se nije odazvao na razgovor s obzirom na to da Pariz ne priznaje vojnu huntu kao legitimnu vlast i traži povratak svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma.


- Hunta iskorištava antifrancusko raspoloženje među stanovništvom kako bi ojačala svoju potporu. Ljudi gotovo svakodnevno izlaze na ulice izvikujući 'dolje Francuska' i govore da se žele okrenuti drugim partnerima poput Rusije, kaže Sam Mednick, dopisnica AP-a iz zapadne Afrike.


11 zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država ECOWAS dalo je ultimatum vojnim vlastima Nigera da vrate na vlast svrgnutog predsjednika. 12.000 vojnika spremno je za intervenciju ako ne bude diplomatskog rješenja.


- Nadamo se da će diplomatski napori uroditi željenim ishodom i da neće trebati raspoređivati snage, ali istodobno se nastavljaju pripreme kako bi one bile spremne, rekao je predsjednik ECOWAS-a Omar Touray.


Vojna hunta na vlasti je i u Burkini Faso i Maliju, gdje se, prema nekim procjenama, nalazi 1500 pripadnika ruskih plaćenika skupine Wagner. Šef vojne hunte Nigera Abdourahamane Tchiani dopustio je ulazak u zemlju vojske Burkine Faso i Malija u slučaju agresije. 


- Tri zemlje složile su se da jedna drugoj pomognu u obrani u slučaju agresije ili terorističkog napada, rekao je Oumarou Ibrahim Sidi iz nigerskog ministarstva vanjskih poslova.


Niger je pod bivšim predsjednikom Mohamedom Bazoumom bio jedan od najodanijih francuskih i američkih saveznika. Vojni puč dogodio se usred rastućeg vala antifrancuskog raspoloženja i optužbi za miješanje u njihove poslove. Za razliku od Burkine Faso i Malija, Niger ima stratešku važnost kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača uranija i jedan je od tri najveća francuska dobavljača za rad njihovih pedeset i šest nuklearnih reaktora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!