"Rat je dobar za posao": europska industrija oružja teško prati potražnju

13:04 / 14.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Macron na sajmu oružja Eurosatory u Francuskoj

Macron na sajmu oružja Eurosatory u Francuskoj

Foto: Ludovic MARIN / REUTERS

Europa nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju oružja budući da se godinama oslanjala na uvoz iz SAD-a, upozoravaju proizvođači, dodajući da neće moći pratiti potražnju za naoružavanjem Ukrajine do 2024. do 2025. godine.

- U ovoj godini svi pričaju samo o Ukrajini. Rat je dobar za posao, ali nisam sretan zbog toga, rekao je na sajmu oružja Eurosatory u Francuskoj jedan istočnoeuropski proizvođač pod uvjetom da ostane anoniman.

Prvo postpandemijsko izdanje sajma ugostilo je 1700 proizvođača iz šezdesetak zemalja koji su predstavili svoje tenkove, oklopne transportere, puške, streljivo i opremu za kontrolu nereda.

Rusija ove godine nije poslala svoje kompanije na sajam. Tri ruska proizvođača trebala su doći, ali su se povukla. Nasuprot tomu, udvostručen je ili čak utrostručen broj štandova iz nekih baltičkih i istočnoeuropskih zemalja.

Mnogi izlagači govore o golemom rastu potražnje budući da zemlje povećavaju proizvodnju kako bi poslale oružje u Ukrajinu ili proširile vlastiti arsenal.

- Francuska je prešla na ratnu ekonomiju, rekao je predsjednik Emmanuel Macron na otvaranju sajma, pozivajući europske sile da uče iz svojih pogrešaka i da zajedno razvijaju industriju oružja. Moramo biti mnogo ambiciozniji, brži i odlučniji jer to diktira geopolitika, dodao je Macron.

Ravnatelj Centra za sigurnosne studije pri pariškom Institutu za međunarodne odnose Elie Tenenbaum rekao je da ukrajinske oružane snage sada troše više streljiva u jednom danu nego što europska industrija oružja može proizvesti u mjesec dana.

- Europska industrija oružja nije spremna za rat kakvom svjedočimo u Ukrajini, rekao je. Manjak proizvodnih kapaciteta za Ukrajinu i za Rusiju mogla bi na kraju usporiti tempo sukoba, dodao je.

Francuske vlasti očito pokušavaju riješiti taj problem, sudeći prema izvješću dnevnika Le Monde od ponedjeljka, koji piše da se razmatra donošenje zakona o rekviziciji civilnih tvornica radi povećanja kapaciteta za proizvodnju oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!