"Ne možeš se boriti protiv Rusa. Ako žele, mogu osvojiti cijelu Europu"

29.07.2022.

19:38

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

"Ne možeš se boriti protiv Rusa. Ako žele, mogu osvojiti cijelu Europu", kaže stanovnik Bahmuta

"Ne možeš se boriti protiv Rusa. Ako žele, mogu osvojiti cijelu Europu", kaže stanovnik Bahmuta

Foto: Screenshot / Reuters

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da su odgovorne za napad na Olenivku, zatvor s ukrajinskim ratnim zarobljenicima, koji se nalazi na proruskom separatističkom teritoriju. Moskva je procijenila da je u napadu poginulo 40 ljudi. Ukrajina je zanijekala da je izvršila napad tvrdeći da u svom vojnom djelovanju ne cilja civilnu infrastrukturu ni ratne zarobljenike.

Rusko ministarstvo obrane i proruski separatisti tvrde da su tijekom ukrajinskog granatiranja ubijeni ukrajinski ratni zarobljenici, uhvaćeni tijekom borbi za Mariupolj. Televizijski kanal Russia-1 prikazao je uništene barake i oštećene metalne krevete.

- Kijevski režim namjerno je izveo krvavu provokaciju. Pritvorski centar na području Olenivka, gdje se drže ukrajinski ratni zarobljenici, uključujući militante formacije Azov, pogođen je američkim višecijevnim raketnim sustavom HIMARS. Četrdeset ukrajinskih ratnih zarobljenika je ubijeno, a 75 ranjeno - izjavio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinska vojska demantirala je da je izvela napad na teritorij koji drže separatisti. Upravo suprotno. Za napad su, kažu, odgovorni Rusi.

"Rusija je počinila još jedan zastrašujući ratni zločin granatiranjem zatvora u okupiranoj Olenivki, u kojemu su držali ukrajinske ratne zarobljenike. Pozivam sve partnere da snažno osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i proglase Rusiju terorističkom državom" - objavio je na Twitteru Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

Bez humanitarne pomoći na okupiranom teritoriju

UN je izvijestio da od početka rata nisu uspjeli isporučiti bilo kakvu pomoć na okupirani ukrajinski teritorij. Ovaj tjedan, Rusi nisu dopustili humanitarnim organizacijama da prijeđu bojišnicu u regiji Zaporižja.

- Naša ekipa morala se skloniti jer je počelo granatiranje naselja. Sve se to događalo u našoj blizini, dok su kolege pokušavale istovariti kamione. Obje strane u sukobu bile su obaviještene o našem kretanju i znale su da se u tom trenutku ondje nalaze humanitarni radnici - kaže Saviano Abreu, UN-ov koordinator za humanitarnu pomoć.

Dvije su strane pod vodstvom UN-a prije tjedan dana potpisale sporazum o nastavku izvoza žita, ali ključni se detalji očito još moraju dogovoriti. Žito je ukrcano, ali su brodovi i dalje usidreni. Nadajući se da će napokon i krenuti, Volodimir Zelenski stigao je u crnomorsku luku Černomorsk.

- Nadamo se da će izvoz žita početi. Ako tako bude,nadamo se da će svi uključeni održati svoja obećanja te da će brodovi i ljudi biti sigurni. S obzirom na to da ne znamo kako će to završiti, riskiraju život. Znamo s kim imamo posla - poručio je Zelenski.

Sedamnaest brodova već je nakrcano sa 600 tisuća tona tereta, ali šef UN-a za humanitarnu pomoć jasno je rekao da se izvoz može sigurno nastaviti samo kada ruta kroz Crno more bude finalizirana.

Na bojištu i dalje nema mira

Na bojištu i dalje nema mira. U posljednja 24 sata Rusi su izveli 25 napada u regiji Doneck, stoji u izvješću ukrajinske policije. U ključnim gradovima u Donbasu, Soledaru i Bahmutu, živi se u strahu od neprekidnog bombardiranja, bez struje i vode. Samo u posljednjem napadu, izgubili su troje sugrađana.

- Trebali su predati cijeli Donbas još na početku. Barem bismo izbjegli žrtve. Ne možeš se boriti protiv Rusa - rekao je novinarima jedan stanovnik Bahmuta, dodavši: "Ako žele, Rusi mogu osvojiti cijelu Europu."

U Bahmutu znaju kako ruska strana postiže svoje ciljeve: gađanjem civilnih objekata. Lokalna škola u ruševinama svakodnevno ih na to podsjeća.

Pogledajte prilog Kristine Pešić:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!