Barić: Potrebno je da se lanci opskrbe ukrajinske vojske normaliziraju

19.02.2023.

10:43

Autor: HRT/R.S.

Slavko Barić

Slavko Barić

Foto: HTV / HRT

Kako se približavamo datumu godišnjice otvorene ratne invazije ruske vojske na Ukrajinu sve više raste nervoza i neizvjesnost kako će se to reflektirati na bojišnicu posebno prema Donecku i Donbasu. Nitko ne može predvidjeti hoće li Putin narediti masovni raketni udar na civilne ciljeve diljem Ukrajine. Neke zapadne obavještajne zajednice već tjednima tvrde kako je krenula uvertira za proljetnu ofenzivu nimalo bezazlenu za Kijev. 

Intenzivirao se napad ruske vojske prema Donbasu, a podaci s ruske strane govore da je osvojeno selo 100-tinjak kilometara sjeverno od Bahmuta i da je mobilizirano 300 tisuća novih snaga. Slavko Barić, umirovljeni general HV-a, smatra da je ofenziva počela prije gotovo tri tjedna. 

- Sa sigurnošću možemo reći da napadi koji se upravo događaju u Ukrajini bez obzira jesu li napadi na samu crtu razdvajanja ili po dubini, upravo su dio te vojne kampanje ili operacije koja bi svoju kulminaciju trebala doživjeti u narednih dva do tri tjedna. Nekakvih velikih pomicanja prodora ili bilo što što bi ugrozilo obranu Ukrajinaca ne postoji i nije viđeno, rekao je Barić. 

Ante Letica, stručnjak za sigurnost, objasnio je da Rusi posjeduju veliku količinu tehnike i opreme na dugačkom frontu i sve dovodi do toga da Rusija sprema ozbiljan udar na Ukrajinu. 


- Koliko će on biti za Ruse uspješan i koliko će se Ukrajina dobro braniti? Nadam se da će Ukrajina obraniti i da neće dozvoliti da Rusi naprave strateški prodor u unutrašnjost i tako razjedine obranu i osvoje što više teritorija, kazao je Letica. 

Letica: Rusija pretrpjela strašne gubitke


Letica je istaknuo da je Rusija pretrpjela strašne gubitke zbog toga što je rat vodila s oružjem 20. stoljeća.


-  Ako su nešto naučili onda su i neke promjene u doktrini usvojili i vjerojatno će to sada pokušati primijeniti, rekao je Letica. 


Barić je rekao da nema ozbiljne namjere da Rusija upotrijebi tu silinu vojske i da prije imaju namjeru na proljeće ili krajem godine napraviti jedan veći prodor. 

- Ono što je problem i kod jednih i kod drugih to je pitanje logistike odnosno dopremanje sredstava, tehnike, naoružanja, a posebno municije. Rusi su u prednosti jer oni vrše proizvodnju naoružanja i municije koje imaju u svojem arsenalu. Pitanje opskrbe Ukrajinaca s municijom, oklopnih mehaniziranih sredstava, nije tako redovito i Ukrajina se oslanja na proizvodnju i na sredstva koja dobiva od zapadnih zemalja, istaknuo je Barić. 

- Potrebno je da se maksimalno lanci opskrbe ukrajinske vojske normaliziraju, da budu stalni, dodao je. 

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!