Zelenski kaže da ukrajinske snage drže liniju, Rusija tvrdi da napreduje

22.02.2023.

00:39

Autor: HRT/Hina/V.G.

Bahmut

Bahmut

Foto: Yevhen Titov / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u noćnom video obraćanju da ukrajinske snage zadržavaju svoje položaje na prvoj liniji na istoku nakon što je Rusija izvijestila da napreduje prema svom cilju.

Rusija, pokušavajući osigurati punu kontrolu nad dva istočna područja koja čine ukrajinsku industrijsku regiju Donbas, najveće dobitke postiže oko rudarskog grada Bahmuta.

- Vrlo je važno da se, unatoč velikom pritisku na naše snage, linija bojišnice nije promijenila, rekao je Zelenski nakon detaljnih izvješća s fronte na sastanku ukrajinskog vojnog zapovjedništva.

Ukrajinske snage u istočnim regijama Donjecka i Luganska činile su sve što je bilo moguće kako bi obuzdale neprijateljske napade, "pri čemu Rusija uopće nije posustajala unatoč nevjerojatnim gubicima", rekao je.

Ruske trupe koje pokušavaju zauzeti Avdiivku, drugu žarišnu točku napada u regiji Donjecka, čak su koristile granate sa suzavcem, rekao je.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegove snage napreduju prema Bahmutu, razorenom nakon višemjesečnog bombardiranja, ali ga Kremlj vidi kao ključnu polaznu točku u zauzimanju drugih gradova zapadnije u regiji Donjecka.

- Samo u posljednja dva dana napadačke jedinice na utvrđene ukrajinske položaje u području Artjomovska napredovale su više od 2,5 km, priopćilo je ministarstvo misleći na Bahmut.

Ukrajinski vojni analitičari postupno napredovanju ruskih snaga iskazali su stotinama metara, te su kazali da su se borbe proširile na dijelove grada.

Dugotrajna borba za kontrolu nad Bahmutom potaknula je živu raspravu unutar Ukrajine o tome isplati li se održavati obranu grada s ograničenom strateškom važnošću.

Zelenski je u prošlotjednom intervjuu priznao da bi moglo doći vrijeme kada bi rastući gubici mogli učiniti nepraktičnim nastavak obrane grada u kojem je ostalo samo 5000 stanovnika od prijeratnih 70 000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!