Kijev: Ukrajinske snage napredovale kod Bahmuta

17.05.2023.

Zadnja izmjena 20:58

Autor: HRT/IMS/Hina

Rusi napali Kijev

Rusi napali Kijev

Foto: Pavlo Petrov/Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Kyiv / Reuters

Ruska je vojska tijekom noći ispalila projektil na ukrajinski grad Mikolajiv. Oštećeni su gospodarski i industrijski objekti, ali nitko nije poginuo. Na bojištu kod Bahmuta, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, tvrdi da će njegove postrojbe vrlo brzo završiti zauzimanje cijelog grada. S druge strane, ukrajinska vojska i dalje napreduje sjeverno i južno od Bahmuta. 

Rezultate jučerašnjeg masovnog raketnog napada na Kijev ruska i ukrajinska strana potpuno različito gledaju. Dok Rusi tvrde da su hipersoničnom raketom Kinžal uništili sofisticirani američki protuzračni sustav Patriot, Ukrajinci i dalje tvrde da su oborili svih 18 ruskih raketa, uključujući šest Kinžala. Ruski raketni napadi nastavljeni su i protekle noći, dok se i dalje vode žestoke borbe oko grada Bahmuta.

Nadzorne kamere snimile su ispaljivanje 32-aju projektila iz dva lansera Patriot, najnaprednijeg američkog sustava protuzračne obrane. Anonimni američki dužnosnik rekao je za Washington Post da je jedan lanser vjerojatno oštećen, dok rusko ministarstvo obrane tvrdi da je sustav uništen hipersoničnim projektilom Kinžal.  Ukrajinci i dalje inzistiraju da su uništili sve rakete koje su te noći ispaljene na Kijev, uključujući hipersonične.

Pregled dana u prilogu novinara Mire Aščića:


video thumb

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Američki dužnosnik: Sustav protuzračne obrane Patriot oštećen u Ukrajini, ali operativan

Kijev poručio kineskom izaslaniku da neće pristati na ustupanje teritorija Rusiji

Mađarska će blokirati vojnu potporu Ukrajini dok se OTP banci ne ukinu sankcije

Kijev: Ukrajinske snage napredovale kod Bahmuta

Rusija: Optužbe protiv akademika koji su radili na tehnologiji hipersoničnih raketa

Institut za rat: Rusi su napravili marginalne pomake u Bahmutu

Rusi oštetili američki Patriot u Kijevu

Ukrajina: Oslobodili smo 20 četvornih kilometara oko Bahmuta

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!