Zelenski potvrdio: Protuofenziva u tijeku, generali zadovoljni

10.06.2023.

Zadnja izmjena 23:13

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS/P.F./Hina

Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska

Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska protuofenziva u tijeku. Odbio je reći u kojoj je fazi, izjavio je samo da su njegovi generali zadovoljni. Britanija je objavila da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko važnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije. Istodobno, Rusi ukrajinske pokušaje nazivaju neuspješnima i odbijenima.


Teške borbe vode se oko Marinke, Donecka, Zaporižje. Ukrajinci i dalje pokušavaju probiti i dobro utvrđene ruske položaje na području Orihiva te oko Velike Novosilke. U prodoru do nedavno izgubljenog Bahmuta, ukrajinski vojnici uz cestu koja spaja taj razoreni grad s Časiv Jarom susreću sve više civila koji im se, nakon evakuacije s tog područja, žele pridružiti i sudjelovati u protuofenzivi.

U najnovijem obraćanju naciji ukrajinski predsjednik potvrdio je da je protuofenziva u tijeku.

U Kijev je iznenada doputovao kanadski premijer Justin Trudeau. Najavio je novi paket vojne pomoći, a u ukrajinskom parlamentu poručio da će Kanada nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinim nastojanjima da što prije postane članica NATO-a.

Iz zapadnih obavještajnih krugova stižu vijesti da je Ukrajina u posljednjih 48 sati izvela nekoliko važnih operacija u istočnim i južnim dijelovima zemlje te da su na nekim mjestima probijene ruske linije. Trenutačno, tvrde Britanci, težište napada ukrajinske vojske je na južnoj bojišnici - iz smjera Orihiva prema Tokmaku, koji je važno cestovno čvorište na tom području. Uspiju li u tome, otvorit će im se važan strateški koridor za napredovanje prema Melitopolju i Azovskom moru.

video thumb

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Zelenski potvrdio: Protuofenziva u tijeku, generali zadovoljni

Kijev: Kanadski premijer okrivljuje Rusiju za rušenje brane

Trudeau i Zelenski

Trudeau i Zelenski

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Kanadski premijer Trudeau posjetio Kijev u znak potpore

Posljednji reaktor nuklearke u Zaporižju započeo gašenje

Troje poginulih u ruskom napadu na Odesu, pogođena zračna baza u Poltavi

Njemački kancelar namjerava 'uskoro' razgovarati s Putinom

Dnjepar bi se trebao vratiti unutar svojih obala do 16. lipnja

UN procjenjuje da je 700 tisuća ljudi ostalo bez pitke vode

Putin: Nuklearno oružje u Bjelorusiji od početka srpnja

Istraga pokazuje da je Poljska korištena kao baza za sabotažu Sjevernog toka

Rusija tijekom noći dronovima napala Odesu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!