18:35 / 09.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Ratni zločini u Ukrajini: Razgovori EU-a i ICC-a u nedjelju i ponedjeljak

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Europska unija razgovarat će o potpori koju će pružiti istragama o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini na sastanku u nedjelju i ponedjeljak s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimom Khanom, objavila je u subotu Europska komisija. 

Karim Khan trebao bi se u nedjelju u Luxembourgu sastati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom te potom u ponedjeljak sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a u tom gradu.

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske postrojbe da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubojstva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva. Moskva to niječe.

Visoki europski dužnosnici naglašavaju da treba poštivati pravnu proceduru i pričekati rezultate istrage koje provodi ukrajinsko pravosuđe uz potporu Međunarodnog kaznenog suda, EU-a, UN-ova Vijeća za ljudska prava i OESS-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u petak posjetila Buču zajedno s Borrellom, rekla je u subotu po odlasku iz Ukrajine: "Ako to nije ratni zločin, što je onda ratni zločin?".

No napomenula je da je potrebno provesti detaljnu istragu kako bi sud mogao prihvatiti tužbu za ratne zločine.

Međunarodni kazneni sud, sa sjedištem u Den Haagu, otvorio je više istraga o mogućim ratnim zločinima od 3. ožujka.

Istrage je otvorilo i 10 od 27 država članica EU-a.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je u srijedu da su u Ukrajini počinjeni "ratni zločini".

Rekla je da su njezine službe primile "vjerodostojne optužbe po kojima su ruske oružane snage koristile kasetno streljivo u naseljenim područjima".

Europska unija osnovala je zajedničko istražno povjerenstvo s Ukrajincima kako bi se prikupilo dokaze u Buči i na drugim lokacijama, kojemu će se pridružiti stručnjaci za sudsku medicinu i policijski forenzičari iz europskih zemalja.

U tijeku su pregovori između europske agencije za pravosudnu suradnju Eurojust i ICC-a kako bi se i taj sud pridružio zajedničkoj istrazi.

Komisija je pozvala države članice koje su otvorile istrage da se također pridruže tom projektu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!