Zamjenik gradonačelnika Krakova: Imamo kapacitete i dovoljno radnih mjesta za izbjeglice

29.03.2022.

19:50

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/IMS/HRT

Razgovor sa zamjenikom gradonačelnika Krakova, Andrzejem Kuligom

Razgovor sa zamjenikom gradonačelnika Krakova, Andrzejem Kuligom

Foto: HTV / HRT

Broj Ukrajinaca koji su napustili svoju zemlju bliži se 4 milijuna. Prema podacima UNHCR-a, sada ih je više od 3,9 milijuna. Najviše ih je u Poljskoj, više od 2,3 milijuna , u Rumunjskoj više od 600.000, u Moldaviji 385.000. Mađarska je primila oko 360.000 izbjeglica, Slovačka više od 278.000. Evo što je ekipa HRT-a snimila u Krakovu, gdje je naša novinarka razgovarala sa zamjenikom gradonačelnika.


U Krakovu je trenutačno 100.000 izbjeglica, što je za grad s 800.000 stanovnika mnogo. No gradske vlasti kažu da im zasad mogu osigurati sve potrebno. Ukrajinski građani dolaze i odlaze, no neki su odlučili ostati u Krakovu. Žene, primjerice, traže posao, a djeca već pohađaju nastavu. 

- Naš grad živi normalno zato što imamo brojne hotele, hostele i druge smještajne kapacitete koji su otvoreni za izbjeglice. Imamo i dovoljno radnih mjesta za njih. Mislim da mogu biti zadovoljni životom u našem gradu. Već 7000 djece i mladih ide u naše škole i na fakultete i mislim da ipak žive normalno s obzirom na okolnosti, izjavio je zamjenik gradonačelnika Krakova Andrzej Kulig.

Problem je kad tek stignu u Krakov jer im se teško snaći u nepoznatom gradu. Svaka je pomoć dobrodošla.

 - U Krakovu je oko 100.000 Ukrajinaca, a velika većina stigla je s članovima obitelji. Oko 30, 40 tisuća izbjeglica nema gdje boraviti i moramo se skrbiti za njih, kaže Kulig.

Svakodnevno čekaju u dugim redovima kako bi dobili sve potrebne dokumente, među ostalim i PESEL, identifikacijski broj koji im je potreban za boravak u Poljskoj. No mnogi se ipak nadaju povratku u domovinu, više od ičega žele da rat prestane.

Izbjeglička kriza traje više od mjesec dana, a broj raseljenih Ukrajinaca, nažalost, svakim je danom sve veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!